Liedjesduo Yentl en de Boer bij Theater De Fransche School in Culemborg met 'Modderkruipen' op 29 en 30 november.
Liedjesduo Yentl en de Boer bij Theater De Fransche School in Culemborg met 'Modderkruipen' op 29 en 30 november. Foto:

Culemborg

dinsdag 29 november

Wandel mee
14:00, Culemborg, Z-Café. Belangstellenden gaan op dinsdag 29 november aan de wandel met Zwier van der Schagt. Men kan er lekker bij zitten in de grote zaal van het Z-Café. Zwier toont de aanwezigen aan de hand van zijn grote foto-verzameling het leven van alledag in de vele jaren die achter ons liggen. Start om 14.00 uur. Wandeling in de grote zaal, kopje koffie, thee, drankje, 3 euro.

Yentl & de Boer
20:15, Culemborg, De Fransche School. Vanavond staat het weergaloze liedjesduo Yentl en de Boer maar liefst twee avonden bij ons om in te spelen voor hun gloednieuwe voorstelling: Modderkruipen.Het zou dus kunnen dat er nog een spiekbriefje is vanavond. Des te spannender theater. Wij zijn blij dat we ze mogen ontvangen, voor twee avonden vol grappige en ontroerende liedjes. Over heldenmoed en vluchtdrang. Over modderkruipers?

woensdag 30 november

Computerhulp Dis-groep
14:30-16:30, Culemborg, bibliotheek. De Dis-groep geeft computerhulp woensdag 30 november vanaf 14.30 uur tot 16.30 uur en 1 december van 10.30 uur tot 12.00 uur in de bibliotheek aan de Herenstraat 29. De toegang is gratis. https://disgroepculemborg.weebly.com/

Schrijfavond Amnesty
18:00-20:00, Culemborg, het Weeshuis. Op woensdag 30 november houdt de werkgroep Culemborg van Amnesty International een schrijfavond. Deze vindt plaatst van 18.00 uur tot 20.00 uur in de bibliotheek in het Weeshuis in Culemborg. Kom ook schrijven tegen schendingen van de mensenrechten. Voorbeeldbrieven, pennen en papier liggen klaar.

Yentl & de Boer
20:15, Culemborg, De Fransche School. Vanavond staat het weergaloze liedjesduo Yentl en de Boer maar liefst twee avonden bij ons om in te spelen voor hun gloednieuwe voorstelling: Modderkruipen.Het zou dus kunnen dat er nog een spiekbriefje is vanavond. Des te spannender theater. Wij zijn blij dat we ze mogen ontvangen, voor twee avonden vol grappige en ontroerende liedjes. Over heldenmoed en vluchtdrang. Over modderkruipers?

donderdag 1 december

Computerhulp Dis-groep
10:30-12:00, Culemborg, bibliotheek. De Dis-groep geeft computerhulp op donderdag 1 december van 10.30 uur tot 12.00 uur in de bibliotheek aan de Herenstraat 29. De toegang is gratis. https://disgroepculemborg.weebly.com/

zaterdag 3 december

Rondleiding Stadhuis
14:00-15:15, Culemborg, Stadhuis. Twee gidsen van het Toeristisch Informatie Punt Culemborg staan klaar om alles te vertellen en te laten zien van dit oude Stadhuis aan de Oude Vischmarkt 4 in Culemborg. De rondleiding is gratis. Aanmelden bij Marianne Bakker, marianne.bakker3@gmail.com.

woensdag 7 december

Juridisch spreekuur
17:00, Culemborg, bibliotheek. Elke eerste woensdag van de maand houden de advocaten van BMO Advocaten een vrijblijvend inloopspreekuur in de bibliotheek in Culemborg. Tijdens het inloopspreekuur kan men terecht voor gratis juridische ondersteuning op allerlei vlakken. Men hoeft geen lid te zijn van de Bibliotheek. BMO Advocaten houdt kantoor in Geldermalsen, maar is ook in de rest van Rivierenland en Nederland actief. www.bmo-advocaten.nl

donderdag 8 december

Klaverjasavond
20:00, Culemborg, ‘t Veld Culemborg. Op donderdagavond 8 december is er een klaverjas avond. Start kaarten; 20:00 uur, kosten leden; €5,00, niet-leden € 7,00 Wijkvereniging ‘t Veld, Rietveldseweg 31 in Culemborg. Belangstellenden zijn van harte welkom bij wijkvereniging gebouw ‘t Veld voor diverse activiteiten. Wijkvereniging t Veld, Rietveldseweg 31, Culemborg. Mail: info@wijkverenigingtveld.nl.

Kasper van der Laan
20:15, Culemborg, De Fransche School. Is het cool, chill, fresh of hot? Het is Warm, de nieuwe voorstelling van Kasper van der Laan.Kasper van der Laan gooide hoge ogen met zijn bejubelde debuutvoorstelling 1 Kilo. ‘Kasper van der Laan fascineert oneindig’ schreef de NRC in een vijfsterrenrecensie. ‘Een natuurtalent’ voegde AD daar aan toe met ook vijf sterren. De Volkskrant vatte het samen met “dé debutant van het jaar” en vier sterren. Kasper blijft aanstormen en is ongekend grappig. Kasper gaat nooit meer weg. Ontdek deze unieke cabaretier.Absurd, onvoorspelbaar, ontwapenend en hilarisch (en sexy).

maandag 12 december

Bakkie Kroost
09:30, Culemborg, buurtcentrum Bolderburen. Iedere maandag bij buurtcentrum Bolderburen: Bakkie Kroost. Voor ouders van jonge kinderen van nul tot vier jaar die tips en tricks willen krijgen en geven over het ouderschap. Tijdens vakanties zullen er activiteiten worden georganiseerd. Entree is gratis, koffie en thee voor een klein prijsje.

Talencafé in de foyer
19:30-22:30, Culemborg, Theater de Fransche School. Het Talencafé Culemborg is een maandelijkse activiteit in de foyer van Theater de Fransche School, van 19.30 tot 22.30 uur.Veel (vaste) bezoekers ontmoeten elkaar elke eerste maandagavond van de maand in diverse talen rondom verschillende thema’s. Komend Talencafé is op 12 december (en niet op 5 december i.v.m. Sinterklaasavond). Thema: Kersttradities in verschillende culturen en talen. Ook zijn er allerlei taalspelletjes. Het café wordt ook vaak bezocht door nieuwe Culemborgers die hun netwerk willen vergroten. Reserveren en informatie bij Sandra en Maria via mail naar talentheater@gmail.comDeelname: €3, inclusief koffie/thee

Tiel

woensdag 30 november

Sinterklaasfeest
14.30-16.30 uur, Tiel, Clubhuis, Peppellaan 6: Sinterklaasfeest. Pieten komen ook op bezoek. Een ieder is van harte welkom met kind/kinderen. Sjoelen met pepernoten, pepernoten bakken, Sinterklaasmobiel, Sinterklaasbingo en nog veel meer. Mede mogelijk gemaakt door Stichting Burger Weeshuis Tiel. Toegang: gratis.

Voorlees- en knutselpret
15:00, Tiel, bibliotheek. Luister naar een mooi verhaal in de Bieb en kom daarna gezellig knutselen op woensdag 30 november. Gratis voor kinderen van 4 tot 12 jaar. Aanmelden niet nodig.

zaterdag 3 december

Juridisch inloopspreekuur
10.00, Tiel, Bibliotheek. Het juridisch inloopspreekuur is op donderdag 3 december van 10.00 - 11.00 uur, Tiel, bibliotheek (Zinder, 1e verdieping). Gratis juridisch advies van Jumelet Advocatuur. Aanmelden is niet nodig.

maandag 5 december

Koffie en Kids
09:30-11:30, Maurik, Het Klokhuis. Mensen die behoefte hebben aan contacten met andere ouders zijn welkom bij Koffie&Kids in het Klokhuis te Maurik. Hier kan men koffiedrinken en kletsen met andere ouders, terwijl de kinderen kunnen spelen. Op maanag 5 december staat de ochtend natuurlijk in het teken van Sinterklaas. Het Klokhuis, sterappelhof 7 Maurik.

zaterdag 10 december

Kinderbijbelclub
10:00, Tiel, Drumptse Hof. Kinderen die willen komen zingen, luisteren naar een Bijbelverhaal en knutselen of een leuk spel willen doen zijn van harte welkom!

Kerstconcert
20:15-22:00, Buren, st Lambertuskerk. Zaterdag 10 december brengt het Kobra Ensemble een programma met hartverwarmende kerst- en wintermuziek in de st Lambertuskerk in Buren. De zeven zangeressen van het ensemble, elk met een andere muzikale achtergrond, hebben een programma samengesteld met de mooiste, vrolijkste en (on)bekendste kerstliederen uit alle windstreken. Volksliederen over donker en licht, klassieke carols en jazz-arrangementen. En dat allemaal a capella. Kaarten zijn te koop via de website www.muziekinburen.nl of, zolang de voorraad strekt, aan de deur. Het concert begint om 20.15, de kerk gaat een half uur voor aanvang open.

West Betuwe

woensdag 30 november

Voorlees en knutselpret
15:00-16:00, Geldermalsen, De Pluk. Voorlezen is leuk voor iedereen. Luisteren naar een gek, leuk, spannend of mooi verhaal. Iedere woensdag neemt de voorleesvrijwilliger kinderen mee naar een andere wereld. Aansluitend gaat ze samen met de kinderen aan de slag met een knutselactiviteit. Aanmelden is niet nodig en deelnemen is gratis. Kijk voor meer activiteiten op www.bibliotheekrivierenland.nl/agenda

Medialab
15.00-17.00, Geldermalsen, bibliotheek. Op woensdagmiddag 30 november is er een vrije inloop in het MediaLab voor kinderen en hun ouders. Kom kennismaken met de nieuwste technologie, zoals robotica en programmeren. Techniek en creativiteit komen hier samen!

donderdag 1 december

Juridisch inloopspreekuur
11.30, geldermalsen, bibliotheek. Het juridisch inloopspreekuur in Geldermalsen is op donderdag 1 december van 11.30 - 12.30 uur, Geldermalsen, bibliotheek (1e verdieping). Gratis juridisch advies van Jumelet Advocatuur. Aanmelden is niet nodig.

Schaken
14:00-16:00, Geldermalsen, bibliotheek. Een spelletje schaak vergroot de concentratie en het ruimtelijk inzicht. Beginner of gevorderde, jong of oud, iedereen kan meedoen en zijn/haar tips en trucs delen. Aanmelden is niet nodig en meespelen is gratis. Iedere donderdagmiddag in Bibliotheek Geldermalsen.

vrijdag 2 december

Kaarten Geldermalsen
13:30, Geldermalsen, Rode Kruisgebouw. Mensen die houden van een kaartje leggen en van gezelligheid zijn welkom om mee te doen. Informatie en aanmelden Welzijn West Betuwe tel. 573688. Kosten 3 euro per middag. Er zijn leuke prijsjes te winnen. Rode Kruisgebouw, Van Limburg Stirumstraat 2.

zondag 4 december

Flor de Amor
15:00, Neerijnen, Stroomhuis. Op zondag 4 december is er weer Latijns-Amerikaanse muziek in Stroomhuis Neerijnen met een optreden van de groep Flor de Amor.De vierkoppige band Flor de Amor brengt Spaanstalige liederen en ballades ten gehore met Spaanse, Cubaanse en Argentijnse invloeden en met een mix van levendigheid en emotie. Naast hun zang bespelen de muzikanten diverse instrumenten, zoals gitaar, requinto, contrabas, cuatro (Latijns-Amerikaans snaarinstrument), accordeon, fluit, mandola en percussie. Zij vertolken de latin spirit met vuur en passie. Het wordt een muzikaal feest. Dit concert in de serie Wereldse Klanken op 4 december begint om 15.00 uur. Entree is 20 euro inclusief drankje in de pauze. Voor reserveren zie www@stroomhuisneerijnen.nl. Stroomhuis is gelegen aan Van Pallandtweg 1, Neerijnen en is rolstoeltoegankelijk.

dinsdag 6 december

Soos Geldermalsen
14:00-16:00, Geldermalsen, WelzijnWestBetuwe. Onder het genot van een kopje koffie kan men bijpraten. Er wordt ook bingo gespeeld, iets interessants verteld en vertoond of iets creatiefs gedaan. Kosten: 4 euro per middag. Aanmelden kan via: 0345-573688.

Rol van micro-organismen
20:00, Neerijnen, Stroomhuis. Op dinsdag 6 december houdt Marjan Smeulders, microbioloog aan de Radbouduniversiteit, in Stroomhuis Neerijnen een lezing over de rol van micro-organismen in de natuur. De stikstofcrisis en de klimaatcrisis leiden tot aanzienlijke veranderingen in de natuur. Micro-organismen, zoals schimmels, bacteriën en algen hebben een cruciale functie in de grote nutriëntenkringlopen op aarde. Hoe dragen deze micro-organismen dan bij aan de ecologische crises waarin we ons nu bevinden? En op welke wijze kunnen ze een oplossing bieden? Microbioloog Marjan Smeulders geeft in haar inleiding een inkijkje in het leven en in de belangrijke rol van micro-organismen op aarde. De bezoekers maken kennis met een voor het blote oog onzichtbare wereld! Datum: dinsdag 6 december 2022. Aanvang: 20.00 uur. Kosten € 6,00 (inclusief koffie/thee) Stroomhuis is rolstoeltoegankelijk. Voor informatie en reserveren: www.stroomhuisneerijnen.nl

woensdag 7 december

Voorlees en knutselpret
15:00-16:00, Geldermalsen, bibliotheek. Op woensdag 7 december is er voorlezen in de bibliotheek. Lekker luisteren naar een gek, leuk, spannend of mooi verhaal. Verhalen prikkelen de fantasie, ontwikkelen het taalgevoel en breiden de woordenschat uit. Iedere woensdag neemt de voorleesvrijwilliger kinderen mee naar een andere wereld. Aansluitend gaat ze samen met de kinderen aan de slag met een leuke, stoere knutselactiviteit. Aanmelden is niet nodig en deelnemen is gratis. Kijk voor meer activiteiten op www.bibliotheekrivierenland.nl/agenda

Biobased materialen
19:30, Geldermalsen, De Knop. Op 7 december 19.30 uur organiseert Coöperatie Duurzaam West Betuwe de lezing ‘biobased materialen zijn de toekomst’ in het Centrum voor Duurzaamheid De Knop. Duurzame materialen maken een stormachtige ontwikkeling door en zijn belangrijk voor een toekomst waarin grondstoffen steeds schaarser worden. In de lezing over biobased materialen wordt gesproken over de toepassingen ervan in de bouw-, meubel- en kledingindustrie, maar ook de kunstwereld. De lezing wordt verzorgd door Bart Pijnenburg van www.kavelkunst.nl. Bart is kunstenaar, natuurliefhebber en biologisch fruitteler. Hij is gefascineerd door biobased materialen en vertelt graag wat daar onder wordt verstaan en wat er allemaal mee mogelijk is. Bart wordt tijdens de lezing op 7 december vergezeld door Jan Versluis, een boer uit Meerkerk die sinds een paar jaar het gewas Silphy verbouwt. Iedereen is welkom, maar het aantal plaatsen is beperkt. Aanmelden kan via www.duurzaamwestbetuwe.nl

donderdag 8 december

Open Eettafel
12:00-14:00, Geldermalsen, Rode Kruisgebouw. Elkaar ontmoeten en samen eten. Aanmelden kan tot 5 december bij Welzijn West Betuwe, tel. 0345-573688 of info@welzijnwestbetuwe.nl. Kosten 10 euro contant te voldoen. Locatie: Rode Kruisgebouw, Van Limburg Stirumstraat 2.

The Mourning Forest
19:30, Neerijnen, Stroomhuis. Op donderdag 8 december vertoont Stroomhuis de film The Mourning Forest (2007) van de Japanse regisseur Naomi Kawase. Stroomhuis vertoont jaarlijks in de maand december een film waarin ouder worden met de daarbij komende gebreken als dementie centraal staan. Er worden steeds meer films gemaakt over dit thema; het is een nieuw genre. In The Mourning Forest dwaalt een jonge verpleegster met een oude demente man in het bos waar vroeger de doden naar toe gebracht werden, op zoek naar de plek die hem in contact zou kunnen brengen met zijn overleden vrouw. Dat verschillende generaties elkaar treffen in een niet onder woorden te brengen verdriet is voor Naomi Kawase een belangrijk thema. Toegang € 6. Stroomhuis is rolstoeltoegankelijk. Reserveren: www.stroomhuisneerijnen.nl

zondag 11 december

High Tea
12:00, Spijk, Linges Landje. Op zondag 11 december is van 12.00 tot 16.30 is er op Linges Landje een High Tea in Kerstsfeer. Kom genieten van heerlijke scones, zelfgemaakte taartjes en zalige sandwiches. Na al dat lekkers gaan we mooie kerstkransen maken. Aanmelden en meer informatie via info@lingeslandje.nl

A Christmas Fantasy
15:00-17:30, Rhenoy, De Betuwepoort. Kerstconcert met medewerking van Dewi Lopulalan en Richard Meijer en koor “Song of Joy” o.l.v. Lex van Diepen. De Betuwepoort in Rhenoy, Kornelis van Wijnenstraat 1. Op zondag 11 december 2022 ligt de rode loper vanaf 14.30 uur voor de belangstellenden uit. Het concert begint om 15.00 uur. Kaarten zijn te bestellen via www.songofjoyleerdam.nl en kosten 22,50 euro incl. café complet.

dinsdag 13 december

Kerstbrunch dameskoor
12:30, Meteren, Dorpshuis. Op dinsdagmiddag 13 december a.s. van 12.30 uur tot 15.30 uur organiseert Dameskoor Meteren een kerstbrunch in Het Dorpshuis, Achtersteweg 17, Meteren. Naast een optreden van het koor willen we samen enkele kerstliederen zingen.De kosten bedragen € 15,00 per persoon, contant te voldoen bij binnenkomst. Aanmelden bij Ditske Blokzijl 0345-569286, Tijnie Muijlwijk 0345-570566 of via a.nuhoff@gmail.com, uiterlijk 1 december a.s. Vermeld een eventueel dieet.

woensdag 14 december

Kerststukje maken
09:30-11:30, Geldermalsen, De Pluk. Bij de Crea Club maken deelnemers een kerststukje. Het is woensdag 14 december in het Grandcafé in De Pluk in Geldermalsen, van 9.30 tot 11.30 uur. Kosten € 7,50 voor materiaal en een kopje koffie. Aanmelden via info@welzijnwestbetuwe.nl of 0345-573688.

BOP Herwijnen
10:00, Herwijnen, Dorpshuis. Op woensdag 14 december van 10.00 tot 12.00 uur in dorpshuis "de Poort”.Tijdens deze Bop-bijeenkomst maken we onder leiding van Leny van bloematelier "Lunaria” kerststukjes. Er wordt een eigen bijdrage van 10 euro gevraagd. Voor 7 december opgeven bij Hilda Klip: 06-29010756