• De dierenambulance in Tiel had de handen vol aan de opvang van de 24 verwaarloosde hondjes.
• De dierenambulance in Tiel had de handen vol aan de opvang van de 24 verwaarloosde hondjes. Foto: Marco van Deick

Vrijspraak voor verdachte Tielse fokker

arnhem/tiel • Een 51-jarige man uit Tiel is vorige week dinsdag door de rechtbank in Arnhem vrijgesproken van de mishandeling van 24 hondjes. 

Begin dit jaar werden de chihuahua's langs de Zeedijk in Geldermalsen vastgebonden aan een paal en zonder eten en drinken achtergelaten. De hobbyfokker zegt dat hij de diertjes jaren eerder al had verkocht. De diertjes werden op een koude zondagochtend in januari gevonden door een voorbijganger. De chihuahua's waren ernstig verwaarlosd. Ze waren met touw zó strak aan een hek vastgebonden, dat sommige van de hondjes dreigden te stikken. De hondjes waren slecht verzorgd, hadden kale plekken, klitten en rotte tanden.
Medewerkers van de dierenambulance vingen de beestjes op in het dierenasiel van Tiel, dat veel kosten maakte om de dieren weer enigszins gezond te krijgen.
Het tv-programma Opsporing Verzocht besteedde aandacht aan de zaak. Mede door tips kwam de politie uiteindelijk via de chip in een deel van de dieren bij de man uit Tiel terecht. Op een van de touwtjes waarmee de honden waren vastgebonden, werd op drie plekken DNA van de fokker gevonden.

Geen rekening

De verdachte, die arbeidsongeschikt is, fokt honden als hobby. Voor de rechtbank in Arnhem verklaarde hij dat hij de hondjes al ruim drie jaar eerder had verkocht. Van de koper wist hij alleen nog dat die 'Marco' heette en uit Houten kwam. Een rekening van de verkoop voor 2500 euro voor de hondjes had hij niet. Op de achtergebleven touwtjes zat geen DNA van anderen.
De officier van justitie was daarom overtuigd van de schuld van de hobbyfokker. Zij eiste een werkstraf van 150 uur en een voorwaardelijke celstraf van twee maanden. De rechter oordeelde echter dat er onvoldoende bewijs is dat de man nog steeds eigenaar van de honden was. JHij werd daarom vrijgesproken.