Straten donker door kapotte straatlantaarns

tiel • Plots ging er bij Hubertien Stultiens (D66) een lampje branden, woensdagavond, tijdens de raadsvergadering van de gemeente Tiel. Actualiteiten wáren al besproken, maar burgemeester Hans Beenakker maakte een uitzondering om haar verderop in de vergadering alsnog het woord te geven over defecte lantaarnpalen.

"Sinds maandag is in Tiel, onder meer rondom de Elzenpas, de Händelstraat en de Mozartstraat, een aantal lantaarnpalen defect", aldus Stultiens. "Dat is gemeld bij Liander, maar die zegt: het ligt bij de gemeente. Gevolg is wel dat maandagnacht in woningen ruim twee uur de stroom is uitgevallen."
"We hebben het de afgelopen tijd over veiligheid gehad", aldus Stultiens, "maar het is daar écht aardedonker. En melders krijgen geen reactie over hoe het proces verder loopt, dus wij vragen ons af of het bekend is bij het college. En of het inmiddels opgepakt is."
Tom van Oostrom (PvdB) wist 'uit ervaring' te melden dat een deel van Tiel weer in het licht staat. "Met name het gedeelte rond het zwembad", zei hij. "Liander heeft er aan gewerkt."
Wethouder Frank Groen legde uit hoe het nou precies zit. "Als een lantaarnpaal in de grond staat en er zit een armatuur in, dan heeft de gemeente in principe aan haar basistaken voldaan", zei hij. "Brandt de lamp dan nóg niet, dan is de storing ondergronds en is Liander eigenlijk altijd aan de beurt om het te repareren. Als er in een straat meerdere lantaarnpalen niet branden, dan is er voor 99 procent zeker een ondergrondse storing door kabelbreuk of graafwerkzaamheden."

Nieuw signaleringssysteem

"Liander is nu, samen met de lichtleverancier, bezig om een nieuw signaleringssysteem op lantaarnpalen te installeren. Hierdoor kun je op afstand veel beter zien of een lamp wel of niet kapot is. Dát is de reden dat er storingen zijn geweest. En Liander is inderdaad met repareren bezig." Groen deed ook een belofte: "Is het volgende week nog niet opgelost, dan bel ik zelf met Liander of ze naar Tiel willen komen."

Rob Zantinge