Zwartkijker

Zwart, een nare kleur vind ik dat. Ik moet dan altijd aan vervelende dingen denken. Aan iets zwartgalligs. Aan iets droevigs. Of aan bijgeloof. Aan een ongeluk brengende zwarte kat bijvoorbeeld. Misschien ben ik wel een zwartkijker en heb ik daarom niks aan de pet met Black Friday. Leuk als je een dikke wintertrui voor half geld kunt scoren, dat wel, maar die koopjesjacht heeft ook zijn schaduwkanten. Het is sneu voor de mensen, die in deze tijd geen cent meer te makken hebben. Sneu als je brievenbus vol zit met folders met lekker makende lokkertjes, terwijl je portemonnee met de dag leger raakt. En net zo sneu voor de kleine middenstander, die zijn winkeltje met moeite draaiend kan houden en daarom helemaal niet aan kortingen kan denken. Hij komt zelf al tekort.

Zo’n winkeltje is Toko Azië in het centrum van Tiel. Het sympathieke en hardwerkende echtpaar, dat daar al vele jaren van allerlei bijzondere Oosterse specialiteiten verkoopt, zit tot over de oren in de financiële problemen door die omhoog geschoten energietarieven. Ze betalen daar al een maandelijks voorschot van tweeduizend euro, drie keer zoveel als voorheen. Voor hen is niet alleen de vrijdag, maar elke dag zwart. De vriezers in de winkel zijn nu met pijn in het hart uitgezet. Er zat niets anders op. Hartelijk dank aan Vattenfall, Eneco, Essent en al die andere bedrijven, die munt slaan uit de energiecrisis. Die ons letterlijk en figuurlijk in de kou laten staan. Zo wordt de armoede in ons kikkerlandje steeds verder aangewakkerd.  En zo kloppen steeds meer mensen bij de voedselbanken aan.

Ik heb op Black Friday toch nog wat gekocht. Twee thermoshirts, zonder korting. Ik haal er ook nog een paar lange warmtebesparende onderbroeken bij. Ik hoop dat ik de verwarming nu een graadje lager kan zetten. Om Vattenfall, Eneco en Essent te pesten. Om hen met een warm lijf symbolisch te lijf te gaan. In de krant las ik dat de Betuwe niet enthousiast is voor Black Friday. Niet in Tiel en nog veel minder in Opheusden, zo wist de verslaggever die wat had rond gebeld in deze plaatsen, te melden. Dat Opheusden niet voor die uit Amerika overgewaaide zwarte vrijdag warm loopt, kan ik wel begrijpen. Daar hebben ze hun eigen Black Sunday.

(reageren: jbeijer@upcmail.nl)