• Petje af op bezoek in het Tielse Pietenhuis, als grote verrassing werden ze allen bij de Sint geroepen!
• Petje af op bezoek in het Tielse Pietenhuis, als grote verrassing werden ze allen bij de Sint geroepen! Foto: M. de Lange

Op pad met kinderen Petje af

Algemeen

TIEL • Kent u Petje af? Dit is een ontzettend leuk project voor kinderen die wel een steuntje in hun rug kunnen gebruiken. Ze leren van alles over diverse beroepen, door gastsprekers en bedrijfsbezoekjes. Onder begeleiding van getrainde coaches maken ze een presentatie én presenteren ze wat ze tijdens een lessenblok geleerd hebben aan hun ouders. De kinderen worden beloond met dagjes uit die in het thema passen. 

Emma en Nienke kregen in hun afstudeerjaar van de opleiding communicatie aan de HAN de opdracht zich hard te gaan maken voor een maatschappelijk vraagstuk. Ze kozen voor ‘kansenongelijkheid bij basisschoolleerlingen’ en kwamen zo in aanraking met Petja af Nederland, de landelijke koepel. “We vonden dit echt een onderwerp waar we met onze kennis iets aan kunnen bijdragen”, vertelt Emma. Petje af heeft 55 locaties door heel Nederland, waaronder één in Tiel. 

Uitbreiding
De ambitie van de landelijke koepel is om in iedere Nederlandse gemeente een Petje af-locatie aan te kunnen bieden, met het doel kansengelijkheid te bevorderen. Bij Petje af ontdekken nieuwsgierige kinderen van 10 tot en met 14 jaar de wereld. “We willen de leeftijd verlagen naar negen jaar”, vertelt Saskia Stads, formulemanager.

“De kinderen volgen namelijk drie jaar het programma, maar we merken dat ze toch vaak ermee ophouden als ze naar de middelbare school gaan, door huiswerk. Dan zijn ze niet ‘Petje-af-gestudeerd’ met een goudkleurig speldje en diploma.”

Het buitenschoolse programma van Petje af biedt kinderen kansen. Er zijn veel kinderen met talenten, waarbij het helaas door hun leefsituatie niet vanzelfsprekend is dat zij weten waar ze goed in zijn. En wat er allemaal mogelijk is in de wereld. “Wij zijn ervan overtuigd dat de plek waar je wieg heeft gestaan nooit de kansen in de toekomst mag bepalen”, aldus Brecht van Schendel, directeur van Petje af. 

Bij Petje af komen kinderen dertig weken lang op een vaste middag bij elkaar. Bij de meeste locaties op zondag, hoewel er steeds meer groepen zijn die - naast de zondag - het leuke programma ook op een doordeweekse dag aanbieden. “Tiel heeft ervoor gekozen om het programma op dinsdagmiddag aan te bieden”, vertelt bestuurslid Marianne Zuurendonk. “Dat is handiger voor de coaches. En op zondag liepen coaches en kinderen toch vaak aan tegen andere activiteiten, zoals sport, verjaardagen en familiebezoek.”

Prachtig project
Door de ambitieuze plannen is uitbreiding van de coaches nodig “Petje af is een prachtig project”, stelt studente Nienke. “Het is goed voor de kinderen en ook ontzettend leuk voor de coaches. Voor onze studie hebben wij een plan opgezet om zoveel mogelijk mensen te bereiken en op te roepen coach te worden. We schreven bijvoorbeeld alle huis-aan-huis bladen aan, omdat we ervaren hebben dat die veel gelezen worden door mensen die met pensioen zijn. Misschien hebben zij tijd en zin om coach te worden.”

In Tiel zijn er nog een paar plaatsen voor kinderen, maar ook mensen die coach willen worden kunnen zich altijd melden om met de kinderen te werken. “Zeker ook in verband met de uitbreidingsplannen naar omringende gemeenten”, aldus Marianne. “Het bestuur is zelfs al in onderhandeling met de gemeente West Betuwe.”

Coach bij Petje af
Coach zijn bij Petje af is vrijwilligerswerk met de maximale vrijwilligersvergoeding. Alle uitstapjes zijn gratis, zowel voor de kinderen als voor de coaches. “We hebben gezien dat het voor coaches ook een erg leuk programma is”, vertelt studente Emma enthousiast.

“Ook zij komen onverwacht op plekken waar ze anders misschien niet zo gauw naar toe zouden gaan. Mensen die coach worden zijn bijvoorbeeld studenten van pedagogische opleidingen of social work, ook mensen met pensioen en affiniteit met het onderwijs óf gewoon met kinderen, gaan vaak bij Petje af aan de slag.” 

Meer weten: www.petjeaf.nl