Female hands holding gift box. Copy space. Christmas, hew year, birthday concept
Female hands holding gift box. Copy space. Christmas, hew year, birthday concept Foto: 123rf.com/jchizhe

‘Lief en Leedstraten’ in de gemeente Buren

Algemeen

BUREN • Welzijn Rivierstroom wil in de gemeente Buren in de plaats Lienden of Maurik starten met een ‘Lief en Leedstraat’. 

In een Lief en Leedstraat besteden bewoners extra aandacht aan buren als dat nodig is. Bijvoorbeeld als iemand veel alleen is, net uit het ziekenhuis komt of een naaste heeft verloren. 

Zo dragen buren bij aan het bestrijden van eenzaamheid en houden ze een oogje op elkaar. Dat laatste gebeurt ook op vrolijke momenten zoals bij de geboorte van een baby, een nieuwe baan of het behalen van een diploma. Zo ontstaan warme, zorgzame straten en iedereen kan meedoen.

Beter onderling contact bevordert burenhulp

Voor buren die meer omzien naar elkaar wordt de drempel die er kan zijn om hulp te vragen of aan te bieden steeds lager. Of het nu gaat om een boodschap doen, iemand begeleiden naar het ziekenhuis of iets extra’s koken; buren zijn altijd voor handen en goed in praktische burenhulp.

Een Lief & Leedpotje voor kleine attenties

Elke Lief & Leedstraat heeft een potje van waaruit gedurende een jaar kleine attenties zoals een bloemetje of chocolaatjes kunnen worden betaald. In dat potje zit vijftig tot honderd euro per jaar. Dit bedrag krijgt men via Welzijn Rivierstroom en kan mene gedurende een jaar gebruiken om aandacht te besteden aan persoonlijk lief en leed in de straat. Denk aan een verwenpakketje voor de mantelzorger in de straat, een fruitmandje voor een zieke buurvrouw, een kaartje bij een geboorte of een behaald diploma in de straat.

Eenvoudige spelregels

Er zijn minimaal twee mensen die het initiatief ondersteunen, de zogenaamde gangmakers, deze gangmakers maken het lief en leefpotje bekend in de straat. Welzijn helpt met flyers en eventueel een startbijeenkomst. De straat krijgt een bedrag afhankelijk van het aantal woningen. 

Mensen die van hun straat een Lief en Leedstraat willen maken, kunnen contact opnemen met Caroline Kolff of Magda Bakker Tel 0344-602337. In de gemeente Buren wordt gestart in Lienden of Maurik.