• Anjo de Jong neemt het boek in ontvangst.
• Anjo de Jong neemt het boek in ontvangst. Foto: aangeleverd

Anjo de Jong uit Buren in boek Vrouw & Werkplaats

Algemeen

BUREN • Anjo de Jong uit Buren nam op woensdag 16 november het exemplaar van het boek ‘Vrouw & Werkplaats – 26 vrouwen over hun werkplaats, gereedschap en vakbekwaamheid’ in ontvangst. De Jong is hierin, met nog 25 andere vrouwen, geportretteerd door fotograaf Otto Kalkhoven.

Otto Kalkhoven (1965) werkt sinds 1999 als professioneel fotograaf. Ambachten, het (‘land’)leven, culinair, interieur, portretten; hij vindt het allemaal even leuk om te doen. Fotograferen is zijn vak, houtbewerking zijn hobby. Vanuit deze twee passies ontstonden twee uitgaven van het boek Man & Werkplaats waarin hij diverse ambachtsmannen portretteerde.

Otto wilde weten of werkplaatsen vandaag de dag nog steeds een typisch mannelijk fenomeen zijn. Zouden werkplaatsen van vrouwen er anders uitzien, hoe staan zij in het ambachtsveld? Hij kwam in contact met kunstenares Anjo de Jong die haar atelier heeft in een historisch pand in Buren.

Bootjes bouwen
“Als kind maakte ik al allerlei dingen, spelen met poppen was niks voor mij”, aldus De Jong. “Ik groeide op een boerderij op, waar ik vaak in de werkschuur te vinden was tussen het gereedschap, de planken, schroeven en moeren. Als vijfjarige bouwde ik al bootjes en keek of ze bleven drijven. Die voorliefde voor dingen maken is altijd gebleven. Toch nam ik de weg die voor vrouwen in die tijd gebruikelijk was. Ik kreeg een kantoorbaan, trouwde en kreeg kinderen.”

“Ik was niet gelukkig op kantoor. Op een gegeven moment nam ik de stap en reageerde op een vacature bij een bronsgieterij. Die kennismaking met brons in die gieterij was prachtig, ik had dit twintig jaar eerder moeten doen. Ik werk er sinds 1999 als ciseleur, tegenwoordig nog twee dagen in de week. Een ciseleur werkt de ruwe pasgegoten beelden van andere kunstenaars af. Het is boeiend en spannend werk, je raakt niet uitgeleerd.”

Dagjesmensen
“Mijn atelier is drie dagen per week geopend en door het historische karakter van de stad Buren en het pand zelf komen er vaak dagjesmensen bij mij binnenlopen”, zegt De Jong. “Ik vertel dan over mijn beelden, mijn manier van werken en het proces van bronsgieten. Ieder hoekje is mijn atelier bezet. Ik probeer het netjes te houden, maar als ik heerlijk aan de gang ben met nieuw werk lijkt het wel eens alsof er een bom ontploft is. Het kan rommelig ogen, maar voor mij is het praktisch en overzichtelijk.”

Het boek ‘Vrouw & Werkplaats - 26 vrouwen over hun werkplaats, gereedschap en vakbekwaamheid’ bevat 26 interviews met ruim 300 foto’s met bijschriften. Het is verkrijgbaar in de (online)boekhandel of via www.vrouwenwerkplaatsboek.nl