• Molenaars zorgen zaterdag in Ingen voor rondleidingen.
• Molenaars zorgen zaterdag in Ingen voor rondleidingen. Foto: Rob Zantinge

Ingense molen in de schijnwerpers op Gelderse Molendag

Algemeen

INGEN • De eerste Gelderse Molendag wordt komende zaterdag gehouden. Deze dag wordt georganiseerd in verband met de vijftigste verjaardag van het Gilde van Vrijwillige Molenaars (GVM). Eén van de molens die in de belangstelling staat, is ‘Op Hoop van Beter’ in Ingen.

In het begin van de vorige eeuw kwamen veel molens in Nederland stil te staan. Stoommachines en dieselmotoren bleken voor het aandrijven van werktuigen betrouwbaarder dan de wind. Korenmolens verloren het van meelfabrieken en poldermolens van gemalen. 

Stilstaande molens raakten in verval en liepen het risico te worden gesloopt. In de jaren zestig werden belangrijke initiatieven genomen om deze ontwikkeling te stoppen.

Voorwaarden
Maar om molens weer aan het draaien te krijgen, moest aan twee voorwaarden worden voldaan. Er moest geld bij elkaar worden gebracht om molens te restaureren. En er moesten molenaars worden opgeleid die de molens op vakkundige wijze konden bedienen.

In 1966 werd op de molen in Valburg een eerste cursus gestart over het werken met een windmolen. Elders in het land werd het initiatief genomen om een landelijke vereniging op te richten, die zich zou gaan bezighouden met het opleiden van ‘amateurmolenaars’. Uit dit initiatief werd in 1972 het Gilde van Vrijwillige Molenaars geboren. 

Eigen opleiding
In Gelderland bestond nog altijd een eigen opleiding, verzorgd door de Stichting Vrienden van de Gelderse Molen. Nadat de twee opleidingen jarenlang naast elkaar hadden bestaan, werd de Gelderse opleiding in 1995 onder de verantwoordelijkheid van het gilde gebracht.

Op de eerste Gelderse Molendag draaien zoveel mogelijk molens in de provincie, die bovendien open zijn voor het publiek. Bestuursleden van de Gelderse afdeling van het gilde en de Gelderse Molenfederatie reizen per bus langs onder meer korenmolen ‘Op Hoop van Beter’ in Ingen.

Gerestaureerd
Deze werd gebouwd in 1893. Zo’n veertig jaar geleden werd hij gerestaureerd. Sindsdien worden er tarwe, spelt en rogge gemalen. In de winkel worden producten verkocht waarin het meel is verwerkt. De Ingense molenaars zijn door het gilde opgeleid.

Komende zaterdag is er van 10.00 tot 16.00 uur een markt met streekproducten. Ook worden er dan poffertjes gebakken. Van 11.00 tot 15.00 uur kan iedereen die dat leuk vindt zich door een sneltekenaar laten tekenen. En om 13.30 uur wordt ‘de grootste Ingense Molenkoek ooit’ aangesneden. 

Puzzeltocht
Kinderen kunnen de hele dag meedoen met een puzzeltocht. Net als elke vrijdag en zaterdag is de molen open, van de winkel op de onderste verdieping tot in de kap. De molenaars zorgen voor rondleidingen. Zij vertellen over de molen en over hun ambacht.