• De parkeerplekken in het Tielse centrum raken op (foto ter illustratie).
• De parkeerplekken in het Tielse centrum raken op (foto ter illustratie). Foto: 123RF.com

Vergunning voor parkeren in hartje Tiel niet oneindig

Algemeen

TIEL • Dat bewoners van de Tielse binnenstad in aanmerking komen voor een parkeervergunning, is in de toekomst - door gebrek aan parkeerruimte - niet meer vanzelfsprekend.

“Als we meer wonen in de binnenstad willen toestaan én meer wonen willen toevoegen, dan houdt parkeren in de openbare ruimte een keer op”, aldus wethouder Frank Groen, woensdagavond in de besluit voorbereidende commissievergadering, naar aanleiding van vragen in de commissie over de parkeerbijdrageregeling 2022. 

Bleekveld
As voorbeeld noemde Groen het Bleekveld, waar parkeren nu nog kan. Straks wordt daar gebouwd, zodat vergunningparkeerders hun auto dan in de parkeergarage Westluidense Poort neer moeten zetten. “Er er zijn ook bouwplannen in de binnenstad, dus daar verdwijnen nóg eens veertig á vijftig parkeerplekken. Die mensen krijgen waarschijnlijk ook een vergunning voor de parkeergarage.”

“We zítten uiteindelijk een keer aan onze limiet. Je kunt simpelweg in de binnenstad je auto niet voor de deur parkeren. Als je dat niet prettig vindt, dan heb je hier niet veel te zoeken”, zei Groen.

Wensdenken
“Het is ook wensdenken dat, als je binnen nu en tien jaar honderd appartementen toe gaat voegen, je ook honderd parkeervergunningen uit kunt geven. Dat lukt niet, die garantie kunnen we niet geven.”

Overigens hebben bewoners van door projectontwikkelaars gerealiseerde appartementen die ondergronds of naast het complex - op eigen terrein - kunnen parkeren, géén vergunning nodig. “Mensen gaan pas betalen als ze dat níet kunnen doen en gebruikmaken van onze openbare parkeerplekken”, aldus wethouder Groen.

Rob Zantinge