• "We hebben er soms op één dag wel vijftien nieuwe aanmeldingen bij", zegt Joke Steigerwald van Voedselbak Rivierenland.
• "We hebben er soms op één dag wel vijftien nieuwe aanmeldingen bij", zegt Joke Steigerwald van Voedselbak Rivierenland. Foto: Rob Zantinge

Open dag Sociaal Plein Tiel: Klesteo en Voedselbank veel drukker

Algemeen

TIEL • Sociaal Plein Tiel houdt komende zaterdag tussen 10.00 en 15.00 uur open dag. In het voormalige schoolgebouw aan de Medelsestraat 5 zijn onder meer Voedselbank Rivierenland en kleding- en speelgoedbank Klesteo gevestigd. 

De gezellige decemberdagen zijn in aantocht. Maar wat geef je je kind als je niet genoeg geld hebt om een leuk bordspel of een mooie trui te kopen? Klesteo kan dan uitkomst bieden. Zomaar binnenlopen bij Klesteo kan echter niet. “Mensen die een pasje hebben van de Voedselbank kunnen zich aanmelden via de website en dan is de financiële screening al gedaan”, legt Mariët Jellema van Klesteo uit. 

Gastvrouwen
“Ze zouden dan dus in aanmerking moeten komen. Daarnaast hebben we mensen die via een hulpverlener aangemeld worden. Die hulpverleners zijn bij ons ook allemaal gecheckt. De planner plant vervolgens een afspraak in van drie kwartier per persoon. Vervolgens komen de mensen binnen en worden ze ontvangen door de gastvrouwen. Zij helpen met het uitzoeken van kleding- en met het uitzoeken van speelgoed voor de kinderen.”

“Ondertussen wordt er hier heel veel binnengebracht”, aldus Jellema. “En er zijn mensen die alles sorteren, de winkel op orde brengen en dergelijke.”

Voor het brengen van schone knuffels, spelletjes, boeken (tot 18 jaar), speelgoed, kleding, schoenen, handdoeken, theedoeken, beddengoed, badjassen, tassen, sieraden of bijvoorbeeld pannen hoeft met Klesteo géén afspraak te worden gemaakt. “We zijn door de week open van negen tot drie en op zaterdag tussen elf tot twaalf”, aldus Jellema.

Heel veel cliënten
Joke Steigerwald is, als één van de ongeveer veertig vrijwilligers, coördinator en screener van Voedselbank Rivierenland; de naam zegt het al, voor héél Rivierenland. Steigerwald is sinds de oprichting, in 2006, betrokken bij de Voedselbank. “Wij halen regelmatig spullen - overschotten - op bij leveranciers. We worden ook erg gesteund door particulieren, kerken, stichtingen; iedereen helpt ons, dus we hebben geen klagen.”

“Het is wél zo dat we op dit moment ontzettend groeien, met heel veel cliënten. We hebben er soms op één dag wel vijftien nieuwe aanmeldingen bij.” Normaal gesproken waren dat er veel minder. “Mensen stromen bij ons in en uit”, aldus Steigerwald. 

Allemaal hokjes
“Sommige mensen komen drie maanden, tot hun financiën geregeld zijn en stromen dan weer uit. Dus binnen een jaar hebben we tweehonderd mensen, maar daar gaan we nu dík overheen. En nu hebben we hier een nieuwe ruimte. We zaten eerst in een ander gebouw. Dat had allemaal hokjes en dat was niet zo handig. Nu hebben we grote, hoge ruimtes, maar we groeien alweer bijna uit ons jasje.”

“Maar we hebben mazzel dat we in de Betuwe zitten, dus we krijgen best wel aanvoer, zeker ‘s zomers als er fruit is. Bovendien hebben we door de jaren heen een aantal vaste leveranciers opgebouwd en dat is wel heel fijn. En we hebben er gelukkig enkele nieuwe bestuursleden bij. Wij screenen ook voor de kledingbank. Dus als mensen een pasje hebben van de voedselbank, dan kunnen ze ook wat makkelijker daar naartoe.”

Rob Zantinge