• De Partij van de Burger wilde van het college weten hoe het staat met de westelijke ontsluitingsweg.
• De Partij van de Burger wilde van het college weten hoe het staat met de westelijke ontsluitingsweg. Foto: Rob Zantinge

Begroting Tiel 2023: ‘We laten niemand door het ijs zakken’

Algemeen

TIEL • “Meer dan de helft van de begroting gaat zitten in mens en samenleving. Het gaat echt om de bewoners, ondernemers en instellingen in Tiel, die we zo goed mogelijk toekomstbestendig willen maken.” Aldus wethouder Remco Dijkstra, met onder meer financiën in zijn portefeuille, tijdens de begrotingsvergadering van de Tielse gemeenteraad. Die jaarlijkse ‘marathonvergadering’ vond woensdagmiddag en -avond plaats in de raadzaal.

Voorzitter burgemeester Hans Beenakker opende de begrotingsvergadering over de geplande inkomsten en uitgaven met onder meer uitgebreide algemene beschouwingen van de fracties. “De begroting kán, naar aanleiding van de vandaag ingediende amendementen, nog worden gewijzigd. Vooraf zijn ook al de nodige moties en amendementen ingediend”, aldus Beenakker. Alle fracties kregen vervolgens tien minuten spreektijd om, middels de algemene beschouwingen, hun visie op de begroting kenbaar te maken. 

Patsermotie
Vervolgens werd de vergadering geschorst om het college de gelegenheid te geven de antwoorden op de diverse vragen en moties van de fracties voor te bereiden. En díe liepen uiteen van vragen over de westelijke ontsluitingsweg en appartementen voor starters en senioren tot een motie over de aanpak van ‘patsers’; jongeren die in een Mercedes van drie ton rijden. Die motie werd ingediend door de VVD-fractie. “Een motie die laat zien dat patsers met crimineel geld niet welkom zijn in Tiel”, aldus Wim van Baal. “Op deze manier wordt onze stad nog veiliger en kunnen onze inwoners in veiligheid genieten van de investeringen die wij hier doen.”

Complimenten
Wethouder Remco Dijkstra mocht van de diverse fracties complimenten in ontvangst nemen voor de nieuwe opzet van de begroting. Deze is, mede door de inspanningen van de ambtelijke organisatie, korter dan voorheen. Meer op hoofdlijnen ook, leesbaarder en - volgens een enkeling - zelfs glossy.

Placemat
Tiel heeft zo’n 160 miljoen euro te besteden; 97 miljoen van het Rijk en 63 miljoen door lokale heffingen als leges en OZB. “En dat geld willen we zo goed mogelijk uitgeven”, aldus Dijkstra, die de raadsleden had voorzien van een ‘placemat’, waarop het financiële menu van de gemeente overzichtelijk was weergegeven.
“Het zijn onzekere tijden met een inflatie van 14 procent, waarvan 13 procent door de hogere energie- en voedselprijzen”, zei Dijkstra. Lastenstijgingen en bezuinigingen zijn om die reden teruggedraaid. “Want we willen de rekening níet bij de burger neerleggen. Tegelijkertijd moeten we investeren in de organisatie, want die moet op orde zijn.”
In de begroting is voorzien in een inflatiepotje van 1,7 miljoen euro. Dat potje kwam er dankzij de - al eerder - unaniem aangenomen motie ‘Plan van Aanpak Armoede’ van het CDA en de PvdA.

Via de raad
“Omdat we niet precies weten wat er op ons af komt en we laten niemand door het ijs zakken”, aldus Dijkstra, die benadrukte dat - als geld uit het potje nodig is - dit wel via de raad gaat. “Eerst een goed plan maken voor je iets gaat doen”, verduidelijkte hij.
De CDA-fractie liet weten “blij te zijn dat het college met de begroting tegemoet komt aan de zorgen van de voltallige raad.”
Wethouder Dijkstra meldde verder enigszins trots dat Tiel de OZB slechts met 3 procent verhoogt. “Terwijl de gemeente West Betuwe de OZB met 9 procent verhoogt. Een verschil in politieke keuzes”, zei hij.

Irritatie
Na een lange en vermoeiende, maar rustig verlopen dag vergaderen, zat er tóch nog een beetje venijn in de staart. Ilze van Roozendaal, fractievoorzitter van Forum voor Democratie, kwam met kritiek op de manier waarop over de diverse moties werd gestemd. Dit leidde tot zichtbare irritatie bij voorzitter burgemeester Beenakker. Van Roozendaal kreeg van niemand bijval.

Rob Zantinge