Gedeputeerde Drenth legt stikstofplannen uit

haaften • De zaal van de Burcht van Haeften zat vorige week vol met agrarische ondernemers, lokale politici en andere geïnteresseerden tijdens een door de Provincie belegde bijeenkomst over de stikstopplannen uit het Provinciehuis in Arnhem.

Gedeputeerde Peter Drenth (CDA) trok naar Haaften om in ruim een half uur de plannen van de Staten bij de ondernemers en andere toehoorders neer te leggen. Daarna was er de kans om Drenth vragen te stellen of in discussie te gaan. "Alles mag gezegd worden, zolang het maar met respect is", gaf hij aan. Zijn duidelijke boodschap aan iedereen in de zaal: "Het is een grote puzzel waar wij met zijn allen uit moeten zien te komen, maar wij staan voor de landbouw en agrariërs in het gebied."
Voor de aanwezigen was het vooral belangrijk om te weten wat de provincie in ieder geval niet gaat doen. Na het verhaal van de gedeputeerde benadrukte hij daarom nog extra: "Ik ben niet verliefd op Johan Remkes, Gelderland werkt niet mee aan onteigening en we kopen geen grond op van agrariërs om die vervolgens voor woningbouw te gebruiken."
Slimme boeren in de zaal merkten daarop op dat er in maart 2023 ook verkiezingen zijn voor de Provinciale Staten. "De verkiezingscampagne begint niet hier, ik wil daarvoor al de eerste strepen in het zand zetten en de statenleden gaan daar prioriteit aangeven", reageerde Drenth. Later voegde hij er wel een verkapt stemadvies aan toe omdat de gemaakte plannen in juli pas definitief worden gemaakt en er dan een nieuw college van Gedeputeerde Staten zit.
Op de gepresenteerde plannen kwamen weinig inhoudelijke reacties. Drenth zelf gaf ook aan dat hij van mening is dat Gelderland in de hele stikstofproblematiek voorop loopt. "We zijn in een veel eerder stadium aan het werk gegaan en met alle betrokkenen aan tafel gaan zitten", zei hij daarover.