'Open erf' bij ambassadeur biodiversiteit

tiel/wadenoijen • Ilze van Roozendaal is ambassadeur voor de biodiversiteit in Tiel. Op zaterdag 5 november houdt zij op haar terrein van 10.00 tot 11.30 uur een inspiratiebijeenkomst over natuur. De bijeenkomst is bedoeld voor bewoners van het buitengebied met een erf of grote tuin in de gemeente Tiel. Op de inspiratiebijeenkomst laat Ilze van Roozendaal zien welke maatregelen zij heeft genomen om de natuur een handje te helpen. Met de deelnemers worden onderling tips en ideeën uitgewisseld over het verhogen van biodiversiteit in de eigen tuin. De inspiratiebijeenkomst is een activiteit van het nieuwe Praktijknetwerk Biodiversiteit voor Buitenlui. Veel particulieren, zoals Ilze van Roozendaal, proberen de natuur een handje te helpen in hun tuin of op hun land. De groep particulieren met een 'grotere' van 0,5 tot 5 hectare grond heeft veel potentie voor het verhogen van natuurwaarden. Voor deze groep particuliere eigenaren, die verdieping zoeken over biodiversiteit, is er het Praktijknetwerk Biodiversiteit voor Buitenlui. In dit praktijknetwerk gaat het om kennisuitwisseling, het delen van praktijkervaring en inspiratie over biodiversiteit. In elke gemeente in Gelderland is een ambassadeur actief. Ilze van Roozendaal uit Wadenoijen heeft zich aangemeld als ambassadeur uit de gemeente Tiel. Ilze komt uit de stad, maar woont al zeven jaar in Wadenoijen, waar ze ruim 3,5 hectare natuurtuin heeft. Hier wonen onder meer uilen, konijnen, hazen, egels en fazanten. Er is een grote hoogstamboomgaard, waar van het fruit ieder jaar sap wordt geperst. Ook is het er heerlijk wandelen langs alle bomen, poelen en grazende paarden. "We werken graag aan plekken voor konijnen, egels, uilen, insecten, maar dan wel met gezond boerenverstand", aldus Van Rozendaal. "Natuur is doen, niet denken. Dat willen we graag laten zien op onze inspiratiebijeenkomst."

Aanmelden

Wie ook een tuin van 0,5 tot 5 hectare heeft, niet agrarisch in gebruik en niet in het GNN en verdieping zoekt over biodiversiteit, is welkom bij het Praktijknetwerk. Aanmelden voor de inspiratiebijeenkomst kan via ilze36@hotmail.com. Meer informatie staat op landschapsbeheergelderland.nl/praktijknetwerk-biodiversiteit-buitenlui/. Het Praktijknetwerk Biodiversiteit voor Buitenlui wordt mede mogelijk gemaakt door de provincie Gelderland.


Floor Berends erelid

lienden • Tijdens een repetitieavond is de 78-jarige Floor Berends vanwege zijn verdiensten benoemd tot Erelid van Muziekvereniging Amicitia in Lienden. In 1955 begon Floor als 11-jarige op trompet. Later stapte hij over op de bariton. Tijdens zijn lidmaatschap maakte hij negen dirigenten en zeven voorzitters mee. Floor was altijd trouw bij de repetities, concerten en optredens aanwezig. Ook was hij actief bij de Pinksterfeesten, avondvierdaagse, oliebollenacties, wildbazars en bij 't onderhoud van het clubgebouw. Floor stopt na 67 jaar met actief muziek maken, maar hij blíjft lid van Amicitia.