"De musical is bedoeld voor een brede doelgroep, maar het verhaal gaat wel over jonge mensen."
"De musical is bedoeld voor een brede doelgroep, maar het verhaal gaat wel over jonge mensen." Foto: aangeleverd

Jongste musicalproducent woont híer

tiel • De jongste musicalproducent van Nederland, de 24-jarige Niels van Doormalen, woont in Tiel. In 'Flipje City' staat ook zijn allereerste eigen musical op de planken. Op zaterdag 26 november is in Schouwburg & Filmtheater Agnietenhof de musical 'Before after', ontstaan in coronatijd, door jong en oud te ondergaan.

"Ik heb de afgelopen pakweg vijf jaar wel meegewerkt aan andere musicals, maar als ondernemer is dit mijn eerste eigen musical", aldus Niels, die in 2018/2019 - als enige Nederlander - aan de University of London een dure, op musicalproducties gerichte masteropleiding volgde. Zijn voorliefde voor musicals had hij echter al op veel jongere leeftijd. "Ik wil dit al sinds mijn twaalfde of dertiende doen", zegt Niels. "Dus ik werk hier al zo'n tien jaar naartoe."
Hij vindt het feit dat zijn musical volgende maand in de Agnietenhof in zijn woonplaats wordt opgevoerd best spannend. "Zéker in deze tijd, waarin dingen steeds maar duurder worden en een theateravond niet het eerste is waar je aan denkt." Volgens Niels werken aan 'Before after' veelbelovende talenten mee en is zijn musical niet alleen voor jonge mensen. "De musical is bedoeld voor een brede doelgroep, maar het verhaal gaat over jonge mensen."

Hernieuwde ontmoeting

In 'Before after' is het publiek getuige van een hernieuwde ontmoeting tussen een stel dat uit elkaar is. De man lijdt, als gevolg van een ongeluk, aan geheugenverlies. "Daarbij is de vraag of het jonge stel een tweede kans krijgt", vertelt Niels. "Dát is het basisverhaal, maar de musical bevat meerdere verhaallijnen, zoals hoe je je als jongere in deze wereld een weg baant."

Onwijs mooi

De muziek voor de musical is volgens Niels geschreven door een Britse componist. "Onwijs mooi", zegt hij. "Niet klassiek, maar moderne akoestische pop met piano, cello en gitaar. Zeer smaakvolle muziek om het verhaal te vertellen."
Volgens Niels is zijn musical kleinschalig van opzet en niet te vergelijken met de producties van de grote musicalproducenten. "Het verhaal zou kunnen gaan over mensen die in Tiel wonen en die je gewoon tegen zou kunnen komen", zegt hij. "Dat gevoel wil ik ook overbrengen."

In 45 theaters

Vanaf 27 oktober wordt de musical 'Before after' opgevoerd in maar liefst 45 theaters, verspreid door heel Nederland. "Van Groningen tot Maastricht", aldus Niels. De opvoering in de Agnietenhof is er daar dus slechts eentje van, maar het is - als het aan Niels ligt - wél meteen de spannendste avond. Want hoewel hij hier pas kort woont, hééft hij wel iets met Tiel. "Ik woon hier nu bijna een jaar, omdat mijn partner hier bij de vrijwillige brandweer zit", legt Niels uit. "En ik hoop dat er straks veel enthousiaste mensen de zaal uit lopen."

Rob Zantinge