Hartverscheurend

Jammer, jammer, jammer. De gemeente Tiel kan helaas niks doen aan die scheurende en voorbij flitsende fietsers in de binnenstad. We klagen er al jaren over, maar het helpt geen fluit. Dus lopen we nog steeds het risico om al winkelend omver gereden te worden. Dat moet je maar op de koop toe nemen, vindt de verkeerswethouder. Gewoon accepteren. Nou dat begrijp ik even niet. Ik dacht altijd dat een wethouder, de naam zegt het al, de wet moet handhaven. Of bestaan er tegenwoordig ook niet-aan-de-wethouders? Van de ijverige boa's hoeven we ook niets te verwachten. Die hebben de handen vol aan de parkeerboetes en de controle op het huisvuil. Een trouwe lezeres van mijn column, die me op de Markt aansprak, was daar bijna aangereden door een  groepje fietsende jeugd, waarschijnlijk scholieren. "Wie doet daar iets aan?", vroeg ze onthutst. "Moet ik soms met een helm op gaan winkelen? Ik ga toch echt niet met zo'n ding op mijn kop naar Blijdesteijn."  Misschien valt zelfs een gasmasker te overwegen, want die scooters zijn zo ongeveer de meest vervuilende voertuigen. Ze stoten die gevaarlijke fijnstof uit. Fijnstof, raar woord, vind ik dat. Ik kan me fijnere dingen voor de geest halen. Pijnstof; dat zou beter zijn. 

Om de machteloosheid van de gemeente te omzeilen heeft de Tielse horeca het heft in eigen hand genomen. Zo heeft een kroegbaas op het Plein een dikke drempel bij zijn terras aangebracht. Hij wil niet dat zijn met zorg getapte bier naar uitlaatgas gaat smaken. En ook niet dat zijn klanten van de sokken worden gereden. Als dat gebeurt zal er ongetwijfeld wel officieel ingegrepen worden. Zoals dat meestal gaat. Kalf verdronken, put gedempt. 

We moeten er niet van opkijken dat deze ondernemer binnenkort een controlerende boa aan de deur krijgt. Misschien moet je voor zo'n drempel wel een vergunning hebben. Wet is wet, niet waar? Dat de bezoekers van de Tielse binnenstad zo geplaagd worden is natuurlijk ook sneu voor de winkeliers, die het toch al zo moeilijk hebben. De middenstanders, verenigd in Hart van Tiel, doen hun best om de stad zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Die club wordt nu letterlijk en figuurlijk in de wielen gereden. Dat zal die actieve ondernemers aan het hart gaan. Hart van Tiel wordt steeds meer Hard door Tiel.

(reageren: jbeijer@upcmail.nl)