• Het dak van het bijen-/insectenhotel is aan vervanging toe en de inrichting moet nog worden afgerond.
• Het dak van het bijen-/insectenhotel is aan vervanging toe en de inrichting moet nog worden afgerond. Foto: aangeleverd

Natuurwerkdag in speeltuin Zoelmond

Algemeen

ZOELMOND • Dít najaar kan heel Nederland weer meedoen aan de Nationale Natuurwerkdag, de grootste vrijwilligersdag in het groen. Op vrijdag 4 en zaterdag 5 november zijn er in het hele land natuurklussen te doen die bijdragen aan natuurbehoud en -herstel. 

Ook in de gemeente Buren werken vrijwilligers aan mooie natuurklussen. Zo gaat in de speeltuin in Zoelmond op 5 november van 10.00 tot 16.00 uur een groep vrijwilligers aan de slag met het opknappen van het bijenhotel en andere werkzaamheden. Vrijwilligers dienen, als zij die hebben, een bats, spade, snoeischaar en/of heggenschaar mee te nemen. Aanmelden kan via www.natuurwerkdag.nl

Bijenhotel
Jaren geleden heeft het toenmalige bestuur beoogd een bijenhotel bij de vlindertuin te bouwen. Het geraamte en het dak zijn toen al gebouwd. Het dak is echter aan vervanging toe en de inrichting van het bijen-/insectenhotel moet nog worden afgerond. Op de Natuurwerkdag wordt, in samenwerking met Bij Bewust Betuwe (een werkgroep van imkerverenigingen), het bijenhotel voorzien van een nieuw dak en daarop bitumen dakbedekking om het bijenhotel waterdicht te maken. Verder worden er in het bijenhotel kamers aangebracht, die worden gevuld met verschillende materialen, zoals bamboe en riet.

Vaste planten
Voor de vlindertuin wordt ter uitbreiding van het bloemenperk een strookje gras omgespit, waar wat nieuwe vaste planten worden bij geplant. In het bestaande bloemenperk wordt snoeiwerk verricht en op diverse (betegelde) plaatsen in de speeltuin moet onkruid worden verwijderd. Elders in de speeltuin moet worden gesnoeid en bij de speeltoestellen moeten kanten worden afgestoken.
Meer informatie: natuurwerkdag.nl/klus/speeltuin-zoelmond.