Herfst goed moment om planten te verplaatsen

rivierenland • Wie een kleurrijke tuin wil met veel bloemen, kan daar dit najaar al mee aan de slag. De herfst is het perfecte moment om in de tuin te werken. Het is niet zo droog als in de lente en de grond is nog lekker warm voor planten. Het is het ideale moment om planten te verplaatsen, nieuwe bomen en struiken in de grond te zetten en bollen te planten. 

Adrieke van Herk is projectleider bij het programma Gonzend Rivierenland van De Fruitmotor: “Als je deze herfst bollen plant, zoals krokussen, dan heb je vroeg in het voorjaar al volop bloei. Naast dat het voor jezelf een mooi gezicht is, maak je er ook bijen blij mee. Vooral in februari en maart is er voor bijen, die dan weer actief worden, nog niet zoveel te eten. Jij kunt ze dus deze herfst al helpen voor de volgende lente."

Een bollenpakket winnen

Gonzend Rivierenland helpt tien lezers graag op weg met een fleurig biologisch bollenpakket. Wie kans wil maken op het pakket, kan zich melden op www.gonzend.nl/activiteiten. Tien inzenders ontvangen een mooi pakket met voorjaarsbloeiers zoals krokussen, narcissen en tulpen.

Insecten helpen

Iedereen met een beetje ruimte, van balkon tot landgoed, kan bijen, vlinders en andere insecten helpen. Een aantal tips. Kijk eens goed rond buiten; welke planten hebben het goed gedaan afgelopen jaar? Welke minder? Waar stonden al veel bloemen en waar nog niet? Veel planten zijn geschikt om in het najaar te verplaatsen?

Inheemse soorten

Bloemzaad zaaien kan goed in de herfst. Kies het liefst een biologisch bloemzaadmengsel van inheemse soorten, planten die al lang in Nederland voorkomen.
Bollen, zoals van krokussen, zijn klein en passen overal tussen. Koop ze biologisch en stop ze uiterlijk in november in de grond.

Takken laten liggen

Ruim de tuin voor de winter niet helemaal op. Laat wat takken liggen en laat uitgebloeide stengels staan. Insecten schuilen hierin en de zaden zijn voedsel voor vogels. Meer tips: www.vergetenplantseizoen.nl.