Impact ruimen vogels 'Hertenkamp' is groot

tiel • Vorige week zaterdag werden in het dierenparkje in Tiel 101 vogels geruimd als gevolg van een uitbraak van de vogelgriep. De impact op zowel het bestuur van de Stichting Hertenkamp Tiel als op de medewerkers is enorm. 

"Alleen de kromsnavels, zoals de dwergparkieten en de rosella's, mochten we houden", zegt bestuurslid Willem Jansen. Hij is verantwoordelijk voor onder meer het aankoopbeleid van de dieren voor het dierenpark. Ook voert hij de dieren in het weekend. "We mogen na drie weken nieuwe vogels aanschaffen, maar we wachten langer, want dit willen we niet nóg een keer meemaken." Hij vindt het met name heel erg voor de medewerkers die gewend waren de geruimde kippen, kalkoenen en fazanten te voeren "Het heeft op deze mensen grote impact, maar ook op ons als bestuur", aldus Jansen. "Ik voer zelf ook in de weekenden, meestal op zondag en vorige week zondag had ik al automatisch kippenvoer in de kruiwagen gedaan..." De ruiming heeft er bij hem ook flink ingehakt. "Je ziet dat de dieren worden geboren, zoals een duifje dat uit het nest vliegt. Een uur later werd het diertje geruimd. Nee, we wachten tot het virus is overgewaaid en de ophokplicht voorbij is, pas dán beginnen we opnieuw. Er geldt nu bovendien een vervoersverbod voor pluimvee."
Een schrale troost voor het dierenpark is dat het rijk met een financiële vergoeding over de brug komt voor het ruimen van de ruim honderd vogels. Hoe groot dat bedrag is, is volgens Willem Jansen nog niet bekend. Bovendien is een café aan het Korenbeursplein een crowdfund-actie gestart. "Dat waarderen we, maar emotioneel gezien is de ruiming niet met geld te beschrijven", aldus Jansen. "We hebben een en ander in járen opgebouwd en kunnen nu gewoon opnieuw beginnen."

Rob Zantinge