• Uitvoering door groot en klein tijdens het 95-jarig bestaan in het weekend van 24 en 25 september.
• Uitvoering door groot en klein tijdens het 95-jarig bestaan in het weekend van 24 en 25 september. Foto: aangeleverd

Haalt de 95-jarige Hellas de honderd nog wel?

tiel • Hellas is opgericht in 1927 en daarmee één van de oudere verenigingen van Tiel. Vorige maand nog vierden ze hun 95-jarig bestaan. Op naar de 100, zou je zeggen. Maar gezien de huidige energieprijzen is het nog maar de vraag of ze dat halen.

Voorzitter Bert van Arkel is terecht bezorgd. "Het wordt een uitdaging", zegt hij. "Op dit moment gaat het nog wel, maar in januari loopt het contract met onze energieleverancier af, in de huidige markt vrezen we dat huisvesting onbetaalbaar gaat worden. We vrezen voor minimaal een verdubbeling van 12.000 euro die we nu aan energiekosten kwijt zijn." De eerste zaal van hun sporthal aan de Hilversumstraat stamt uit 1955. "We hebben nog geen dubbele beglazing. Wel is alles al voorzien van LED-verlichting. We willen ook wel graag ons dak voorzien van zonnepanelen, maar met onze huidige middelen kunnen we dat niet bekostigen. We zijn echt zoekende naar geld. Het enige wat we nu kunnen doen is de verwarming beter in de gaten houden. Nu gaat dat nog wel, maar we vrezen voor een strenge winter."

Regering

Bert maakt zich ook zorgen over het ledental. "Ik zie op dit moment nog geen terugloop, maar als het zo blijft gaan met al die prijsstijgingen, dan maak ik me ook zorgen over onze leden. De contributie is 13,50 euro per maand voor een kind en 16 euro voor een volwassene. Het duurt niet lang voor er mensen zullen zijn die dit ook niet meer kunnen betalen." Hij vindt het tegenstrijdig van de regering. "Mensen moeten meer bewegen, maar vervolgens draait Den Haag de kraan dicht. Het is toch droevig dat verenigingen geen energiecompensatie krijgen?" Als het ledental terugloopt, dan zijn er minder inkomsten en kunnen ze de energierekeningen natuurlijk al helemaal niet meer betalen. "We hebben ons binnen het bestuur echt hardop afgevraagd of we de honderd nog wel gaan halen."
Het zou zonde zijn als zo'n 'oude' vereniging stopt. "We hebben groot uitgepakt bij ons 95-jarig bestaan. Al onze leden, zo'n vierhonderd, hebben meegedaan. Er waren drie grote uitvoeringen en op zondag was er een receptie voor alle leden en genodigden. De wethouders Kreuk en Groen waren er ook. We hebben gesprekken met hen aangevraagd en gaan ervanuit dat we binnenkort wel wat horen."
"Onze hoop is op de gemeente gericht", aldus Van Arkel. "En hopelijk komt Den Haag tot inzicht. Gelukkig hebben sportbonden al aan de bel getrokken. We zijn bang dat er niks anders op zit dan naar sponsoren te zoeken om in ieder geval de honderd nog te halen."

Marjon de Lange