• "We zijn erkend leerbedrijf", aldus Annemiek Pranger. Op de achtergrond vrijwilligster Eelkje Vos.
• "We zijn erkend leerbedrijf", aldus Annemiek Pranger. Op de achtergrond vrijwilligster Eelkje Vos. Foto: Rob Zantinge

'Gevoel van veiligheid heel belangrijk'

tiel • Zo op het oog lijkt Wereldse Kleuren een hele gewone damesmodewinkel met vintage kleding. En dat ís het eigenlijk ook. Toch zit er een heel verhaal achter de winkel annex atelier, die onlangs van de Weerstraat naar de Waterstraat verhuisde en op donderdag 20 oktober officieel wordt geopend.

"In oktober 2020 zijn we als stichting begonnen in de Weerstraat, waar we twee jaar winkeltje hebben gespeeld", vertelt Annemiek Pranger, secretaris van de stichting. "We waren net open, door corona moesten we weer dicht, daarna weer open, wéér dicht... Zo zijn we een beetje doorgegaan tot halverwege dit jaar. En begín dit jaar hadden we zoiets van: misschien moeten we toch eens gaan kijken naar een ander pand, want het werd te klein en te donker. We zijn gaan zoeken en hebben dit hier gevonden. Hier zitten we officieel per 1 september. Ons bord voor op de gevel moet nog komen. Dat is nog in de maak, maar het is vóór de opening klaar."
Wereldse Kleuren is een stichting voor en door vrouwen met een winkel en een atelier in één ruimte. "In de winkel wordt niet alleen vintage kleding verkocht, maar ook sieraden die hier gemaakt worden", vertelt Pranger, terwijl ze aan een grote houten tafel achter het winkelgedeelte zit. "Dit is de plek waar dingen gemaakt worden en waar mensen terecht kunnen in het kader van inlopen, koffiedrinken, laagdrempelig iets doen en workshops."

Dromenvangers maken

Vrijwilligster Eelkje Vos legt uit welke workshops er zoal zijn: "Macramé, dromenvangers maken, haken. En we willen ook beginnen met naaien, vrouwen leren met een naaimachine om te gaan."
"Daarnaast themagerichte dingen, zoals kerstkransen", vult Annemiek aan. "Mensen van buitenaf kunnen dan intekenen voor een workshop en hier een middag bezig gaan met bijvoorbeeld iets maken wat je thuis met kerst neerzet. Iedereen kan hier terecht." Wereldse Kleuren heeft bovendien een raamovereenkomst met Werkzaak Rivierenland. "Vrouwen van alle leeftijden met een bijstandsuitkering kunnen hier in een sociaal activeringstraject op weg geholpen worden naar de volgende stap op de arbeidsmarkt; dat is uiteindelijk de bedoeling. En sinds kort hebben we ook een raamovereenkomst met Thedinghsweert, zodat ook vrouwen daarvandaan in het kader van dagbesteding hier terecht kunnen. En we zijn erkend leerbedrijf, zodat jongeren die bij het ROC voor verkoper studeren hier stage kunnen lopen."
Hoe leuk is het eigenlijk om vrijwilligster te zijn bij Wereldse Kleuren? "Hartstikke leuk", reageert Eelkje enthousiast. "We hebben een fantastische groep vrijwilligsters, er is een enorme saamhorigheid en iedereen heeft lol in waar-ie mee bezig is. En het nieuwe pand klikte bij iedereen, dus er komen steeds meer creatieve ideeën. Het teamwork is ook fantastisch. Ja, het is gewoon heerlijk om hier te werken."

Twintig vrijwilligsters

Er werken in totaal twintig vrijwilligsters voor de stichting. "Voorzitter Dilek Menekse en ik hebben dit tweeënhalf jaar geleden opgestart om een podium te zijn voor vrouwen die, vanuit welke invalshoek en met welke bagage en achtergrond dan ook, hier terecht kunnen. Op een zodanige manier dat ze zich veilig voelen en zich kunnen ontplooien. Dat is ook waardoor Werkzaak Rivierenland zegt: We kunnen met name soms hele jonge vrouwen iets bieden. Zo komt er morgen een meisje van achttien kijken of ze hier iets zou kunnen doen, op weg naar haar toekomst."
"Vooral dat gevoel van veiligheid is heel belangrijk", vult Eelkje aan. "Dat is zo gegroeid, net als het onderlinge respect, want iedereen heeft wel íets; een stukje bagage, een rugzakje of wat dan ook. Dus er wordt ook helemaal nergens vreemd van opgekeken. Het is gewoon een enorm veilige club met een heleboel respect voor elkaar."
Wie overtollige dameskleding heeft, kan die inleveren, zodat het in de winkel van Wereldse Kleuren kan worden verkocht. Hetzelfde geldt voor creatieve materialen. Wereldse Kleuren is geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur.

Rob Zantinge