Kunstmenu bij Koningin Beatrixschool in Buren.
Kunstmenu bij Koningin Beatrixschool in Buren. Foto: Lieke van der Heijden

Kunstmenu voor basisscholen in Buren

BUREN • Dit najaar is het Kunstmenu in de Gemeente Buren van start gegaan. Cultuurcoach Lieke van der Heijden heeft in opdracht van de gemeente samen met de scholen een kunstmenu ontwikkeld. Alle dertien basisscholen in de gemeente Buren legden een klein bedrag per leerling in, dat gebruikt is om een keuzemenu samen te stellen. Hierdoor konden scholen per groep een workshop kiezen. Zo krijgen alle leerlingen dit najaar een leuke activiteit aangeboden.
Op maandag 19 september werden op verschillende scholen de eerste workshops gegeven. Zo ging theatermaakster Dinie van Oort van start op de openbare basisschool Koningin Beatrixschool in Buren. Zij had vier groepen van de bovenbouw op het programma staan. Om negen uur schuifelde de eerste klas wat onwennig de gymzaal binnen. In deze workshop laat Dinie de leerlingen kennismaken met improvisatietheater. Met korte, speelse oefeningen daagt zij hen uit tijdelijk in de huid van een ander te kruipen. De ene leerling belt aan, de andere leerling doet open. En dan? Niet iedereen voelt zich even comfortabel met deze oefening, terwijl anderen naar hartenlust fantaseren en helemaal opgaan in hun rol.

Jacqueline de Fouw, directeur van de Koningin Beatrixschool en lid van de werkgroep Cultuur geeft aan dat het belang van cultuureducatie in het onderwijs groot is. "Het leven bestaat niet alleen uit lezen en rekenen. Belangrijke dingen zoals naar elkaar luisteren, samenwerken, verantwoordelijkheid nemen en lef tonen kom je in je hele verdere leven tegen en leer je niet uit boeken. Cultuureducatie is een mooie manier om dit te oefenen. Het hoort mijns inziens bij de volledige ontwikkeling die we onze kinderen op school willen bieden. Het brengt plezier met zich mee en de mogelijkheid om talenten te ontdekken. Als kinderen plezier hebben, leren ze het beste!"