Eigen inwoners voortrekken

Tiel • Gemeenten mogen straks de helft van alle woningen die vrijkomen, reserveren voor hun eigen inwoners. Ook krijgen ze meer vrijheid om huizen toe te wijzen aan leraren of verpleegkundigen. Het Kabinet verandert daarvoor de wet.

De wetswijziging geldt voor zowel huur- als koopwoningen en moet volgend jaar al ingaan. De huidige wet geeft gemeenten al de mogelijkheid om huurwoningen toe te wijzen aan mensen die een economische of maatschappelijke binding hebben met de plaats. Alleen mag nu slechts een kwart van het aanbod worden gereserveerd voor inwoners van de eigen gemeente. Dat wordt straks dus de helft. Bovendien mogen gemeenten straks koopwoningen (tot 355.000 euro) reserveren voor hun eigen inwoners. Nu geldt die mogelijkheid alleen voor huurwoningen. Gemeenten kunnen met deze wetswijziging iets doen aan de leefbaarheid. Vooral starters kunnen thans vaak geen huis meer vinden in hun eigen gemeente en worden gedwongen elders te gaan wonen. Het tekort aan huizen wordt met deze nieuwe wet niet opgelost, maar de verdeling lijkt eerlijker te worden. 

Toekomstvisie Tiel

Wethouder Remco Dijkstra van Tiel stelt dat het mooi is dat gemeenten zelf mogen bepalen hoe zij het aanbod van vrijkomende huur- en koopwoningen verdelen. "Het idee is dat mensen met een economische, lokale of maatschappelijke binding voorrang krijgen. De woningnood is groot en iedereen wil een plekje. De gemeenteraad heeft in de Toekomstvisie Tiel vastgesteld dat Tiel met haar huidige bevolkingsopbouw en voorzieningen niet in balans is. We willen graag onze voorzieningen behouden en daarvoor moet er iets gebeuren. Dat kan onder andere door te bouwen voor mensen met midden- en hogere inkomens. Als die mensen van buiten komen, is dat prima. Zeker als zij hun geld lokaal besteden en gaan bijdragen aan het dagelijkse leven."

Dijkstra vervolgt: "Tegelijkertijd willen we dat onze jongeren een eigen huis kunnen krijgen. Dus de bouw van voldoende en betaalbare woningen voor (urgent) woningzoekenden is ook nodig. Dan verkorten we ook de wachtlijsten, want het is nu verdraaid lastig een huis te vinden. Het Tielse college werkt aan plannen om de balans in de stad terug te krijgen en wil daarbij niemand vergeten.”