• Graafwerk van bevers.
• Graafwerk van bevers. Foto: Jos Kruisbergen

Laagwater legt graafwerk bevers bloot

Algemeen

TIEL • De herintroductie van de bever in Nederland is een groot succes, maar kent ook schaduwkanten. De holengravers kunnen een bedreiging zijn voor de dijken. In het Land van Maas en Waal en in de Betuwe bleek dat tijdens het extreem laagwater: brede bevergangen richting dijk werden zichtbaar. Levensgevaarlijk, zeggen deskundigen. 

In de film ‘Extreem laagwater legt graafwerk bevers bloot’ laat Jos Kruisbergen zien waartoe de bever in staat is. Bij de Oude Wiel komen brede bevergangen bloot die met groot materieel moeten worden gedicht. De documentairemaker van Tweestromenland in Beeld en Geluid haalt verschillende betrokkenen voor de camera om het probleem te duiden.

Veiligheid voor alles
Dijkbewoner Jan Vervoort uit Wamel is geschrokken van het boven water gekomen graafwerk van de bever richting dijk. “Wij vinden het mooi dat de bever terug is in Nederland, maar dit ziet er ernstig uit. Veiligheid gaat toch voor alles. Sommige gangen zijn wel een meter in doorsnede.”

Op zoek naar een structurele oplossing
Waterschap Rivierenland signaleert ook dat de bever zich snel verspreidt. Arjan Krikke is deskundig dijkbewaker voor het waterschap. “We herstellen hier de ontstane schade door de gangen en gaten te vullen met aarde. We maken bepaalde gebieden beveronvriendelijk en zoeken intussen naar een structurele oplossing om te voorkomen dat bevers in dijken graven.”

De film van Jos Kruisbergen is te zien op website www.tweestromenlandinbeeldengeluid.nl.