• Te zien is de wereld door de ogen van Jo en Josie.
• Te zien is de wereld door de ogen van Jo en Josie. Foto: aangeleverd

'Kunstwerken met een ziel' in Synagoge Buren

buren • Onder de titel 'Kunstwerken met een ziel' exposeren Josie Arnoys en Jo Debije drie weekenden lang, in de periode 23 september tot en met 9 oktober, op vrijdag, zaterdag en zondag. Hun expositie is te zien in de Synagoge aan de Kniphoek 14 in Buren. 

Te zien is de wereld door de ogen van Jo en Josie; kleurenweelde, emotie, uniek abstract werk en ervaren vakmanschap. Schilderen is voor 'creatief wonderkind' Jo Debije als ademen: hij kan niet zonder. Hij is altijd op zoek naar nieuw en puur, naar ‘wow'. Inspiratie spuit hem uit de oren, als een onuitputtelijke bron. Hij blijft onderzoeken en alles uitproberen. De drang om te schilderen wint van al het andere.

Vormgever voor tv

Josie Arnoys is opgeleid aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Den Haag en de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Zij was acht jaar docent aan de HKU en vele jaren vormgever voor televisie. Arnoys is, als het om vorm en kwaliteit gaat, een perfectionist.
Roer de kwaliteiten van hem en haar door elkaar en er ontstaat een verfding. Tel daarbij op dat ze vrijwel alles zelf én op hun eigen wijze doen en hun motto - een eigen weg, een eigen stijl - is te begrijpen. Die eigen stijl blijkt ook uit de reacties van bezoekers. "Elk schilderij is opgebouwd uit minstens vijf lagen", zegt Jo Debije. "Bij sommige zijn het er zelfs wel tien. De structuur van het reliëf, de kleuren van de eerdere lagen en de eventueel onderliggende thema's geven ieder schilderij een eigen karakter. Net als bij goede wijn is voor het scheppen van onze schilderijen het rijpingsproces tussen de lagen van cruciaal belang. Eigenlijk is een verfding een beetje een persoonlijkheid. Je ziet het niet, het is er toch." Naast die gelaagdheid is het kleurgebruik kenmerkend voor hun schilderijen.
"Na het succes van vorig jaar komen we graag terug naar de Synagoge in Buren. Voor de vierde keer inmiddels." Meer informatie op websites www.verfding.nl en
www.synagogeburen.nl.