Veronica en Daniëlle op de plek waar de gedenkplaats komt op de Beusichemse begraafplaats.
Veronica en Daniëlle op de plek waar de gedenkplaats komt op de Beusichemse begraafplaats. Foto: Rob Zantinge

Daniëlle Gielen en Veronica van der Linden zetten zich in voor gedenk- en begraafplaatsen

Algemeen

BEUSICHEM • Daniëlle Gielen en Veronica van der Linden zetten zich, samen met de gemeente Buren, in voor twee gedenk- annex begraafplaatsen voor kinderen die vóór de 24 weken zwangerschap zijn geboren; wettelijk gezien een miskraam. “In verband met mijn persoonlijke ervaring hiermee, bijna vier jaar geleden, was het een groot gemis dat wij alleen voor cremeren konden kiezen, terwijl begraven onze voorkeur had”, aldus Daniëlle.

Zij maakte vier jaar geleden een heftige periode met allerlei onderzoeken mee. Ze was zwanger van haar tweede kind, want ze had toen al een zoontje van twee jaar. “En op een gegeven moment krijg je het nieuws dat het helemaal mis is. Je moet dan wettelijk gezien voor 24 weken een beslissing nemen, want ná die 24 weken moeten ze je kindje redden. Je leeft in een soort roes, je gevoel staat ergens bij de achterdeur en je moet met je mindset beslissingen nemen. Dat is gewoon heel moeilijk.”
Veronica had een zelfde soort ervaring. “In een wat vroeger stadium, maar ik was wel heel erg zoekende naar waar je met verdriet naartoe gaat. Waar moet je met je rouw naartoe?”

Geen mogelijkheid
“Wat ons vier jaar geleden heel erg opviel, was dat er geen mogelijkheid was om ons zoontje binnen de gemeente Buren te begraven”, vertelt Daniëlle. “Cremeren was een mogelijkheid, maar dat was niet óns idee van afscheid nemen van ons kindje. Begraven klopt voor ons wat beter voor zo’n klein lijfje. De begrafenisondernemer zei toen tegen mij: Misschien moeten we ons daar dan eens hard voor gaan maken.”

Daniëlle begon vier jaar geleden aan het project. “Uiteindelijk sprak ik de juiste persoon van de gemeente en die koppelde mij aan Veronica, die al aan een project was begonnen. De bedoeling was dat we gingen kijken wat we voor elkaar zouden kunnen betekenen.”

“Wij zagen  het belang in van het gemis van begraven en herdenken van kindjes van voor de 24 weken zwangerschap, want wettelijk gezien praat je over een miskraam. En dat is best hard als je ziet hoe groot zo’n kindje met 22 weken al is. Je moet ergens een grens trekken, dat snap ik. Maar dan moet er wel iets zijn waar je met je verdriet naartoe kunt. Even naar een plekje waar je kunt herdenken. En dat is er nu niet.”

Gedenkbomen
“Landelijk zijn er wel steeds meer initiatieven”, vult Veronica aan. “Er zijn al aardig wat gedenkbomen waar een blaadje in gehangen kan worden, maar er zijn ook andere mogelijkheden. En straks is er gewoon een plekje op een begraafplaats waar je naartoe kan gaan.” Veronica zat in de gemeente Neder-Betuwe in een projectgroep. “Daar zijn inmiddels drie bomen geplaatst - tussen Kesteren en Opheusden, in Dodewaard en in Ochten - en die gaan we op 5 november in gebruik nemen. Ik woon zelf in de gemeente Buren, dus ik dacht: Hoe zit het híer eigenlijk? Is daar wel eens aan gedacht? Daniëlle had ook al bij de gemeente Buren aangeklopt en toen zeiden ze: ‘Weet je wat, we zullen jullie samenbrengen’. Ook omdat zij inmiddels het belang zagen om zo’n initiatief de ruimte te geven.”

Lienden en Beusichem
“Er zijn ook heel snel ruimtes gevonden op begraafplaatsen, in Lienden en Beusichem”, aldus Veronica. “En nu moeten we een plan uitwerken voor de beide locaties.”

Daniëlle voegt er aan toe: “Er komen nieuwbouwwijken met jonge gezinnen bij. En apparatuur in ziekenhuizen wordt steeds beter, waardoor ze vóór die 24 weken echt wel wat afwijkingen kunnen ontdekken, waardoor je sneller kunt beslissen: Is het leven voor dat kindje nuttig? Heeft dat zin of breken we het af? Dus ik denk ook dat je met je tijd mee moet gaan en zo’n gedenkplek dus moet kunnen bieden.”

Info
Veronica en Daniëlle zijn op zoek naar geïnteresseerden en vrijwilligers die hen willen helpen bij het (financieel) mogelijk maken en onderhouden van de gedenk- en begraafplek. Informatie : daantje_88@msn.com of 100 vlinders@ziggo.nl.