Tiel anno 1649 op een in dat jaar door Joan Blaeu uit Haarlem uitgegeven stadsplattegrond.
Tiel anno 1649 op een in dat jaar door Joan Blaeu uit Haarlem uitgegeven stadsplattegrond.

Vanaf 5 oktober opgravingen Bleekveld

Algemeen

TIEL • “Je weet pas wat, áls je wat hebt.” Dat zegt Emile Smit, voorzitter van de Historische Werkgroep Tiel van de Vereniging Oudheidkamer voor Tiel en omstreken over de archeologische opgravingen op het Bleekveld, die op woensdag 5 oktober beginnen. Wethouder Frank Groen, die archeologie in zijn portefeuille heeft, geeft dan het startsein.

De eerste twee weken wordt onderzoek gedaan en gegraven door professionele archeologen van ADC ArcheoProjecten uit Amersfoort. Deze specialisten met meer dan twintig jaar ervaring beschikken over een laboratorium. Daar kunnen zij kwetsbare vondsten conserveren en zo nodig restaureren. Zij worden ondersteund door amateurarcheologen van de Oudheidkamer-werkgroep BATO (Beoefenaren Archeologie Tiel en Omstreken). Daarnaast zijn schoolklassen, onder begeleiding, welkom op het Bleekveld.

Ook andere belangstellenden kunnen een steentje bijdragen. Zij kunnen zich via de website van de Oudheidkamer aanmelden om mee te helpen tijdens de publieksopgravingen, van dinsdag 25 tot en met vrijdag 28 oktober. Aansluitend, op zaterdag 29 oktober, is er op het Bleekveld ‘open dag’. Een ieder die wil weten wat er naar boven is gekomen, is dan welkom om te komen kijken. “Hopelijk kunnen we dan mooie vondsten laten zien”, aldus Emile Smit. “Een en ander wordt verwerkt bij ADC en zij maken er ook een rapport van. De vondsten worden eigendom van de provincie Gelderland en gaan naar een depot in Nijmegen. Hopelijk komt er ook wat naar het museum hier in Tiel.”

Of er van onder het Bleekveld daadwerkelijk zaken naar boven komen, is natuurlijk nog even de vraag. “Je hebt aan de ene kant de Sint Maartenskerk uit de vroege tiende eeuw, zo rond 900 en daar zál wel wat bij gestaan hebben”, veronderstelt Emile Smit. “En aan de andere kant, vanaf de Westluidensestraat, was vroeger een handelsnederzetting. Wellicht is het daar ook al vrij vroeg bewoond geweest. Al met al hopen we het een en ander te vinden uit pakweg het jaar 900 tot ongeveer 1400 of 1500.”

In het Tielse centrum hangen affiches met daarop een QR-code. Wie geïnteresseerd is in de Tielse archeologie, kan die code scannen en zich aanmelden om mee te helpen tijdens de publieksopgravingen.
Aanmelden is ook mogelijk via een formulier op de website www.oudheidkamer-tiel.nl.