Afbeelding
Foto: Joep Poulssen

Burgemeester Josan Meijers reageert op actie rondom crisisnoodopvang in Maurik: ‘Tegenhouden bus met asielzoekers kán niet’

Algemeen

MAURIK • De crisisnoodopvang in het gemeentehuis van Buren in Maurik is geopend. Vorige week maandag arriveerden ‘s avonds de eerste tijdelijke bewoners, een groep van zeventien mensen. “Deze mensen hebben een dak boven hun hoofd nodig”, zegt burgemeester Josan Meijers. “Het is goed dat wij dat kunnen bieden.” De komst verliep niet geheel vlekkeloos. Een aantal mensen probeerde, vlakbij het gemeentehuis, de bus met asielzoekers tegen te houden.

Met het openstellen van een deel van het gemeentehuis geeft de gemeente Buren invulling aan de afspraken die de Rijksoverheid, veiligheidsregio’s en gemeenten hebben gemaakt om uit de asielcrisis te komen én te blijven. Om het COA tijdelijk te helpen bij de opvang van asielzoekers, realiseerde de gemeente een crisisnoodopvang in een vrijgemaakt deel van het enorme pand. Vorige week besloot de gemeente, in overleg met de politie en openbaar ministerie, om te zorgen voor cameratoezicht in het gebied rondom het gemeentehuis. Het cameratoezicht moet bijdragen aan de veiligheid van de tijdelijke bewoners van de opvang, de inwoners van Maurik en de medewerkers van de gemeente. Er is volgens de gemeente cameratoezicht zolang de opvang duurt, dus tot en met 31 december van dit jaar.
De burgemeester vindt deze maatregel een noodzakelijk kwaad. “Mensen hebben gisteravond geprobeerd de bus met asielzoekers tegen te houden, vlak bij de opvang”, aldus Meijers. “Dit was intimiderend voor de inzittenden van de bus, met name voor de kinderen. Het kan zijn dat je het niet eens bent met deze opvang, maar het willen tegenhouden van een bus om zelf te beoordelen wie er naar de opvang mag, is onacceptabel.”