Gelderse Prijs voor Ruimtelijke Kwaliteit

arnhem/regio • Provincie Gelderland schrijft voor de negende keer de Gelderse Prijs voor Ruimtelijke Kwaliteit uit. Het thema is: De Kunst van het Kiezen. De provincie nodigt gemeenten, waterschappen en maatschappelijke organisaties uit om inspirerende voorbeelden in te dienen van ruimtelijke projecten, die Gelderland met scherpe keuzes en slimme combinaties mooier hebben gemaakt.

"We moeten de ruimte in Gelderland beter benutten", zegt gedeputeerde Peter Kerris. "Als we alle ambities voor wonen, werken, landbouw en natuur willen realiseren, dan hebben we 1,8 keer Gelderland nodig. We zoeken inspirerende en verassende voorbeelden die laten zien dat je de omgeving mooier kunt maken door te kiezen of door opgaven te combineren."

Ruimtelijke Kwaliteit

Sinds 2006 reikt de provincie iedere twee jaar de Gelderse Prijs voor de Ruimtelijke Kwaliteit uit. Hiermee zet de provincie bijzondere ruimtelijke projecten in de schijnwerpers. De winnaars van de laatste twee edities waren de Jansbeek in Arnhem en de Herstructurering van de Tuinbouw in de Bommelerwaard.
Het thema van de negende editie is 'De Kunst van het Kiezen'. Veel maatschappelijke opgaven vragen om een zorgvuldige inrichting van de ruimte. Niet alles kan. Er moet een stevige puzzel worden gelegd om plaats te bieden aan verstedelijking, natuurherstel, landbouwtransitie, duurzame energie en mobiliteit. Waar zijn goede keuzes gemaakt, hoe kwamen ze tot stand en hoe draagt het bij aan een Mooi Gelderland? De provincie zoekt verrassende ruimtelijke projecten met een meerwaarde voor landschap en omgeving.

Vakprijs en Juryprijs

Tot en met vrijdag 30 september kunnen deelnemers hun projecten indienen op www.gelderland.nl/gprk2022. Zij kunnen een vakprijs en een juryprijs winnen. De winnaars ontvangen 10.000 euro, die ze kunnen besteden aan het project. Peter Kerris maakt op maandag 19 december de winnaars bekend.