Dreigend tekort schoon textiel zorginstellingen

regio • De Nederlandse wasserijen, verenigd in de brancheorganisatie Federatie Textielbeheer Nederland (FTN), waarschuwen voor een dreigend tekort aan schoon textiel voor de zorg. Door de extreem hoge energieprijzen worden de wasserijen gedwongen tegen verliesgevende prijzen te leveren. 

Gesprekken over prijsaanpassingen leverden onvoldoende resultaat op. FTN roept daarom, bij monde van voorzitter Ruud Meijer, verzekeraars en de Nederlandse overheid op de zorginstellingen ruimte te bieden reële prijsstijgingen te kunnen accepteren. Anders komt de levering van textiel aan de zorginstellingen in gevaar. "De huidige situatie is nog nooit eerder voorgekomen", aldus Meijer. "We kloppen al maanden bij de zorginstellingen op de deur, maar te weinig deuren gaan open. Energie, met name gas, vormt in de branche gemiddeld zo'n tien tot vijftien procent van de kostprijs. Iedereen kan uitrekenen wat het betekent als de gasprijs zoals nu tien tot twintig keer hoger wordt dan voor de Covid-pandemie: de prijzen moeten fors omhoog. Daarbij komt dat ook transport, grondstoffen, chemie en textiel flink duurder zijn geworden. Als wasserijen de kosten niet kunnen doorberekenen, zullen ze levering moeten staken, dan wel zijn faillissementen onvermijdelijk. Dat brengt de levering van hygiënische schoon linnen voor de ziekenhuizen, operatiekamers en de ouderenzorg in gevaar. Onbegrijpelijk, want zonder schoon linnen kan een zorginstelling geen zorg leveren."
De zorginstellingen stellen dat ze door budgetbeperkingen de hogere prijzen niet mogen betalen. "Maar de wasserijen kunnen de huidige trend in kostenstijgingen gewoonweg niet opvangen", aldus Meijer. Langlopende termijncontracten en in het verleden afgesproken indexatie-afspraken, staan volstrekt niet in verhouding tot de huidige onvoorziene en ongekend hoge kostenstijgingen, waarmee de wasserijen worden geconfronteerd. De verzekeraars en de Nederlandse overheid moeten hun verantwoordelijkheid nemen om gigantische problemen te voorkomen.”