Plan voor verkeersveilige dijk langs de Waal

regio • Tot 2026 wordt in vijf projecten de noordelijke Waaldijk versterkt. Het gaat om tachtig kilometer dijk, tussen Nijmegen en  Gorinchem. Zo wil Waterschap Rivierenland een veilige dijk voor toekomstig hoogwater creëren. 

De dijkversterkingsprojecten bieden de gelegenheid om de inrichting van de Waaldijk aan te pakken. Voor een betere beleving van de Waal, met oog voor de behoefte van de gebruikers: genieten van de mooie omgeving, beleven van het 'Verhaal van de Waal' en met goede verbindingen tussen dorpen, steden en uiterwaarden. En dat op een verkeersveilige manier. Hiervoor is een plan ontwikkeld.
Op 7 juli kwamen diverse partijen, waaronder omwonenden, verkeerskundigen en de ANWB, bij elkaar voor een stakeholderssessie. Gezamenlijk werd gesproken over wat nodig en wenselijk is voor een verkeersveilige dijk. Dit leidde tot een advies richting bestuurders. Vorige week dinsdag gaven bestuurders van de gemeenten Tiel, Neder-Betuwe, West Betuwe, Overbetuwe (vooruitlopend op instemming college B&W), Gorinchem, Nijmegen, Lingewaard, Provincie Gelderland en Waterschap Rivierenland akkoord op dit advies. Daarmee kan het ontwerp en de uitvoering van de lokale inrichting bij de vijf dijkversterkingstrajecten doorgaan.
Tijdens de bijeenkomst op 7 juli is door omwonenden een duidelijke oproep gedaan om het gemotoriseerd verkeer op de dijk terug te dringen. In het ontwerp is rekening gehouden met recreatief weggebruik van fietsers en wandelaars, onder andere door struinpaden langs de weg. Het terugdringen of weren van gemotoriseerd verkeer is geen doel van de Gastvrije Waaldijk. De betrokken gemeenten is geadviseerd onderzoek te doen naar de mogelijkheden voor het terugdringen van gemotoriseerd verkeer. Meer info: www.waterschaprivierenland.nl/gastvrije-waaldijk.