• Gastconservator Martin Heimans toont een van de topstukken, een jurk van een oogstfee.
• Gastconservator Martin Heimans toont een van de topstukken, een jurk van een oogstfee. Foto: Rob Zantinge

'Van alle facetten een highlight te zien'

tiel • De wisseltentoonstelling Corso Koorts in het Flipje & Streekmuseum, over ruim 60 jaar Fruitcorso, begint komende donderdag officieel. De tentoonstelling, die door corona niet eerder kon plaatsvinden, toont de ontwikkeling van het Tielse Fruitcorso. Ook worden er verhalen verteld en komen betrokkenen aan het woord. Vorig jaar werd het Fruitcorso opgenomen in de lijst van Unesco Werelderfgoed. Ook daar wordt met de tentoonstelling aandacht aan besteed. 

Gastconservator van de tentoonstelling is Martin Heimans, Tielenaar in hart en nieren. Hij vertelt wat de bezoekers kunnen verwachten. "Met name zestig jaar corso. Zestig keren, zal ik maar zeggen, want er zijn twee corso's uitgevallen. En de nadruk ligt ook op alle mensen. Het heet dan ook Corso Koorts, een echte Tielse kreet voor alle clubs die aan het corso meedoen."

Honderden vrijwilligers

In totaal zijn er vele honderden vrijwilligers die de handen uit de mouwen, tussen het fruit steken. "Mensen zijn er gewoon wéken heel druk mee, ieder op zijn manier", weet Heimans. "Het begint natuurlijk met het ontwerp dat iemand maakt. Ze maken dan een maquette en daarmee gaan ze de groep corsobouwers enthousiasmeren. Daarna gaan ze aan de slag. Dat begint met de bouwers, in de vorm van de lassers, want die maken de basis. En dan komen de vormen in papier-maché. Dat wordt weer geverfd en daarna gaan het fruit, de zaden en de groenten erop. En iedere persoon heeft dan z'n eigen specialiteit in het opbouwen. En met de tentoonstelling Corso Koorts willen we er, met foto's en maquettes, de nadruk op leggen dat de corsokoorts heerst. En ook met andere dingen, zoals de bekers."| 

Jurken van oogstfeeën

"En vroeger had je oogstfeeën, daar hebben we een aantal jurken van. Daar zijn er via-via twee van boven water gekomen. Fred Eggink en Jan Bouwhuis kennen heel veel mensen binnen de corso, dus die hebben dan weer een link met: O, die heeft dat nog wel en misschien heeft díe dat nog wel. Zo komt op een gegeven moment alles bij elkaar, van een zolder of vanuit een schuur. Dus eigenlijk is op de tentoonstelling van alle facetten een highlight te zien, met de nadruk op alle corsobouwers én alle corsobouwplaatsen in en rond Tiel."
De tentoonstelling Corso Koorts laat onder meer veel foto's zien die zijn gemaakt door de bekende Tielse fotografen Jan Bouwhuis en zijn vader. Van de vele door de jaren heen gebouwde corsowagens is natuurlijk fysiek weinig meer over.
"Wel is een soort plaquette te bekijken", aldus Heimans. "En er is aandacht voor duurzaamheid, want daar is steeds meer behoefte aan, dus dat wordt ook ontwikkeld. Er is een groep die lijm op natuurlijke basis heeft ontwikkeld en dat is eetbare lijm. Dus, je zou de groenten en het fruit wat van de wagens af komt kunnen eten. En die zelfde groep gaat niet meer met piepschuim werken, maar met karton. Naar dat soort dingen wordt steeds meer gekeken."
Tja, weken lang met je neus boven de emmers Bison Kit zitten is er dus niet meer bij.

Rob Zantinge