• Na twee stille jaren ziet de Waalkade er volgende week weer even nét zo uit als in 2019.
• Na twee stille jaren ziet de Waalkade er volgende week weer even nét zo uit als in 2019. Foto: Jan Bouwhuis

Appelpop van opbouw tot beleving

tiel • Op vrijdag 9 en zaterdag 10 september is er weer Appelpop, het grootste evenement van de regio. Een gratis popfestival met grote namen en landelijke bekendheid, aan de Tielse Waalkade. 

Kees van Keulen is al ongeveer dertig jaar voorzitter van Appelpop. Hij is er erg druk mee. "We zijn allemaal vrijwilligers, met werk ernaast", vertelt hij. "Ik ben er zelf zo’n zeven- tot achthonderd uur per jaar mee bezig. Het bestuur van de stichting bestaat uit negen personen, er zijn ongeveer veertig mensen het hele jaar actief in allerlei werkgroepen. In september groeit het aantal vrijwilligers tot ongeveer tachtig en in het echte weekend zijn we met zo’n vijfhonderd man in de weer."
De afgelopen twee jaar zat de stichting niet stil. De laatste editie van Appelpop was in 2019. De organisatie had toen juist van alles gemoderniseerd. "Je kunt niet jaren hetzelfde programma houden, bezoekers zijn veeleisend", aldus Van Keulen. "In 2019 legden we meer aandacht op beleving. We hebben ons aangepast aan de wens van de bezoeker. Tijdens corona zijn we gaan kijken wat we nog meer konden verbeteren, zoals milieu en verduurzaming. We hadden twee jaar de tijd om erover na te denken." Vanaf dit jaar heeft Appelpop een systeem om plastic bekertjes te beperken. Mensen betalen bij hun eerste bestelling vijftig cent voor hun plastic beker, daarna kunnen ze die steeds laten bijvullen. Dat zal een berg afval verminderen. Ook verdwijnen de consumptiemuntjes. "Dat is veiliger en duurzamer, men kan alleen nog per pin of met de telefoon betalen."
"De silent disco komt dit jaar terug. Dit is een aparte ruimte, waar mensen met koptelefoontjes op genieten van muziek. Kees benadrukt dat ze erg blij zijn met alle sponsoren. "We hebben er zo’n 180. Hele trouwe sponsoren. We zijn gelukkig in coronatijd geen sponsoren kwijtgeraakt en ook de gemeente Tiel is nog steeds onze partner. We hebben er mooie nieuwe sponsoren bij gekregen, ons budget is daardoor gelukkig gunstig."
Ook veel vrijwilligers bleven of kwamen terug. "Gelukkig wel", stelt Kees van Keulen, "maar het is dit jaar wel wat moeilijker geweest vrijwilligers te verzamelen. Dat is niet alleen bij ons hoor, dat is een trend in heel festivalland. Wij kunnen er nog wel wat vrijwilligers bij gebruiken. Tijdens het festival hebben we straks wel 100.000 man over de vloer, verspreid over het weekend. We zijn nog altijd één grote Appelpop-familie. Mensen van boven de achttien kunnen zich melden om mee te helpen."
Net als de andere leden van de appelpop-familie is Kees van Keulen sinds eind vorige week tweeënhalve week lang nagenoeg dag en nacht met Appelpop bezig.

Grote namen

"We begonnen met opbouwen op 1 september en 11 tot en met 15 september gaan we afbreken. Daarna heb ik minimaal een week nodig om weer bij te komen."
Maar dan kunnen ze weer terugkijken op een huzarenstukje en hebben ze alweer Tielse geschiedenis geschreven. Dit jaar met grote namen als Suzanne en Freek, Di-rect, Guus Meeuwis en Davina Michelle.

Marjon de Lange