• Omi T, oftewel Oma Tineke, met het kookboek van haar leven.
• Omi T, oftewel Oma Tineke, met het kookboek van haar leven. Foto: Marjon de Lange

'Een gesprek over eten is altijd gezellig'

tiel • Wat geef je oma voor haar tachtigste verjaardag? De kinderen en kleinkinderen van Tineke Langendijk vonden dat niet zo moeilijk. Ze maakten voor haar een heel echt kookboek met haar favoriete recepten, foto's, tips en anekdotes.

Tineke is een echte levensgenieter. Ze houdt enorm van lekker eten, maar ook van koken. In maart van dit jaar werd ze tachtig. Haar familie gaf voor die gelegenheid in eigen beheer een kookboek uit. "Het is een herinneringsboek", zegt Tineke. "Ik heb altijd graag gekookt en bewaarde die recepten. Dat was zo'n slordige map vol met blaadjes en aantekeningen. Wat moesten ze daar nou mee, als ik er niet meer ben?" 

Griekenland

Tineke vierde haar tachtigste verjaardag bij haar dochter, die in Griekenland woont. Schuin onder Athene, vasteland, aan de kust. Zeventien gezins- en familieleden waren ingevlogen. Het kookboek was toen nog niet af. Dat kwam goed uit, want zo konden de foto's van het bijzondere familiefeestje erin opgenomen worden. "Het zijn niet alleen mijn eigen recepten hoor, het zijn ook recepten die ik gekregen heb. Ik heb het wel allemaal ooit bereid en vind ze zelf erg lekker", aldus Tineke. "Ik kwam naar Ophemert toen ik pas 19 jaar was. Ik kom uit Den Haag en kwam hier lesgeven op de basisschool. Ik zat meteen al in een kookclubje en kreeg bijvoorbeeld een heerlijk recept van Babi Ketjap. Ik maak het nog steeds graag, het staat in mijn kookboek."
Het mooie is dat de naam van wie het recept afkomstig is, ook in het boek staat. "Ik kreeg het toen van mevrouw Koek. Ze leeft nog steeds en is nu 94. Ik heb nog steeds contact met haar." In de zomer werd haar kookboek gepresenteerd. Het werd een reünie en een groot feest in Nederland. "Nichten en neven herkenden recepten van hun ouders en werden er emotioneel door." Op social media deed het bericht ook de ronde. "Oud-leerlingen van me reageren dat ze het zo leuk vinden", aldus een enthousiaste Tineke.

Franse keuken

Eigenlijk heeft ze niet altijd haar hart en ziel in koken gelegd. "Ik schilderde vroeger meer. Maar ik was wel altijd geïnteresseerd in koken, voedsel, ingrediënten en wat mensen ermee bereiden. Zo'n 25 jaar geleden heb ik een poos in Frankrijk gewoond, in Bourgondië. Daar leerde ik de fijne Franse keuken kennen. Wij gaven cursussen en ik kookte voor de deelnemers. Als ik eropuit ging om inkopen te doen, dan zag ik mensen met boodschappen lopen die ik nog nooit in de keuken gebruikt had. Ik ben niet verlegen en stapte er dan op af. Ik vroeg wat het was en waar ze het voor gingen gebruiken." Zo leerde Tineke onder andere varkensoren en varkenswangetjes kennen.

De Boekenlegger

In het kookboek staan smakelijke en eenvoudig te bereiden recepten, met tips en adviezen erbij, bijvoorbeeld hoe je de beste biefstuk kunt bakken. Ook moderne recepten waaronder wat 'vega-dingen', zoals Tineke dat noemt. Achterin het boek is ruimte voor eigen aantekeningen, 'pennenstreken' volgens Tineke. Eén van haar favoriete recepten is 'Kip Frans recept'. "Het recept van 'bananenbrood' komt origineel uit de USA, van toen mijn dochter daar woonde." Het leuke kookboek is te koop bij de Boekenlegger in Tiel. Het is mooi van kleur en uitgegeven in een oplage van 150 stuks. De opbrengst van de verkoop is voor het goede doel. De boekenlegger steunt het project Upendo Daima in Tanzania, bedoeld om straatkinderen een betere toekomst te geven. 

Kleinzoon

Tineke is alweer een jaar of acht terug in Nederland. Ze woont in Tiel, samen met haar kleinzoon. "Hij staat ook in het kookboek met een foto, want hij is mijn officiële proefkonijn." Als zijn vrienden op bezoek komen en het gesprek gaat over eten, dan wordt zijn bijzondere oma er gewoon bijgehaald.

Marjon de Lange