• De 52-jarige Wibi Soerjadi speelt tijdens de Oogstweek in een doorzichtige tent op de stadsgracht aan het Kalverbos, tussen de twee bruggen in.
• De 52-jarige Wibi Soerjadi speelt tijdens de Oogstweek in een doorzichtige tent op de stadsgracht aan het Kalverbos, tussen de twee bruggen in. Foto: Rob Wissink

Betuwse Oogstweek als uithangbord van de streek

Algemeen

TIEL •  Het Tielse Fruitcorso slaat een iets andere weg in. Er wordt tijdens de Betuwse Oogstweek, die komende zondag begint met de Appeltjesdag, de nadruk gelegd op streekproducten en op gezondheid. 

“Er is een onderzoek geweest van de HAN en een van hun aanbevelingen was: Zorg nou dat je de evenementen ook als een soort uithangbord maakt voor al het mooie wat wij in deze streek hebben”, zegt Tom van Oostrom van de Stichting 4-Stromenland. “Toen was de gedachte: Laten we niet alles alleen op het Fruitcorso richten, maar laten we het breder maken; daar is die Betuwse Oogstweek ook uit ontstaan. En laten we daarin een aantal activiteiten maken waarin we ook andere doelgroepen pakken. Kijk, er zijn in de regio best veel smartlapachtige dingen, maar Wibi bijvoorbeeld heeft een hele ándere doelgroep. Dat is meer voor mensen die van een klassiek concert houden, dus je hebt een doelgroep die je anders misschien niet zou hebben. En als je dan bij Wibi bent, laat dan ook zien dat je uit de Betuwe komt. Zo wordt er bij Wibi bijvoorbeeld geen cola geschonken, maar alleen streekproducten; wijn, bier, sapjes, worst en kaas uit de Betuwe om de mensen de streek te laten ervaren.”

Midden in de stadsgracht
De 52-jarige Wibi Soerjadi speelt op donderdagavond in het Kalverbos op een ponton, midden in de stadsgracht, tussen de twee bruggen in. Wibi geeft in een doorzichtige tent op zijn vleugel een concert van ongeveer 75 minuten. Soerjadi is uiteraard de hoofd-act, maar in het voorprogramma speelt regionaal talent, onder meer op harp en piano. “Een paar jonge, regionale talenten”, aldus Van Oostrom. “Het gaat om een activiteit die we samen met Zinder en de Agnietenhof organiseren. Dus ook daarmee kiezen we ervoor de regio te laten zien.” Het concert begint om 20.00 uur met het regionale talent en Wibi speelt zo’n vijf kwartier. Daarna kan er worden geborreld.

Appelpop
De fruitfestiviteiten beginnen overigens komend weekend muzikaal, met Appelpop. En zondag is de eerste nieuwe activiteit: Appeltjesdag in het Kalverbos. De mozaïeken zijn op die dag gejureerd en de prijzen worden uitgereikt. Er is daarnaast aandacht voor het thema gezondheid. “Daarom zijn we ook een samenwerking aangegaan met Astylos, om mensen die dag een aantal kilometers te laten wandelen of hardlopen, zodat ze letterlijk en figuurlijk in beweging komen. We werken ook samen met Ziekenhuis Rivierenland, want dat gaat het publiek dat die dag komt bijvoorbeeld testen op hun gezondheid; hartslag, bloeddruk, BMI... En dan krijgen ze een soort rapportje, onder het motto voorkomen is beter dan genezen. Zo is de Stoptoberbus, over stoppen met roken, daar ook. Net als sportscholen, waar je gestimuleerd wordt om gezond te leven. Ook zijn er gezonde streekproducten.”
Het moet volgens Tom van Oostrom wel allemaal de komende jaren nog worden uitgebouwd. “We hopen dat iedereen enthousiast wordt en dat de volgende keer bijvoorbeeld de huisartsen ook meedoen, zodat het steeds groter wordt”, zegt hij. “Dus die zondag zou moeten uitgroeien tot iets waar heel erg de focus ligt op gezond leven en gezond eten.”

Ruiken, proeven en ervaren
Ook aan het Fruitcorso zelf worden streekproducten toegevoegd. “Dus als je naar het corso komt, dan kun je de producten die de Betuwe levert ook weer ruiken, proeven en ervaren”, aldus Van Oostrom. “En volgend jaar zou dat bijvoorbeeld de culturele kant van de Betuwe kunnen zijn. Bijvoorbeeld ook met de horeca, de recreatie en gemeenten, want die zouden zich ook kunnen presenteren. Het is nadrukkelijk niet alleen maar een Tiels feestje, het is écht de bedoeling dat het Fruitcorso en de andere activiteiten iets regionaals is.”
Ook op maandag, de laatste (gratis) dag van de Oogstweek, is er nog veel te doen. “Dan bedienen we twee doelgroepen, waaronder de scholieren.
“Die willen we iets bijbrengen over de streekproducten, misschien ook iets van de geschiedenis van de Betuwe of - de volgende keer - iets van de economie van de Betuwe”, legt Van Oostrom uit. “Er komen zo’n driehonderd leerlingen naar het terrein. Daar hebben we een programma van anderhalf uur voor gemaakt, waarin ze veel leren over de streekproducten. Ze gaan bijvoorbeeld langs alle corsowagens en krijgen een vraag als: Wat voor soort appel is dit of wat voor plantje komt er uit dit zaadje?”

Taart voor 70-plussers
Ook de ouderen komen op maandag aan bod. “De Oogstweek is voor iedereen, maar we snappen ook dat - als je 70-plus bent en minder makkelijk loopt - het fijn is als het wat rustiger is. En er is geen drempel meer, want iedereen kan er gratis heen. Voor de 70-plussers hebben we dan, bij een kopje koffie, gratis Betuwse appeltaart. Ook kunnen ze de wagens bekijken en gidsen nemen eventueel een klein groepje bij de hand. En als ze het leuk vinden kunnen ze ook aan een speurtocht langs de wagens meedoen.”
Inmiddels is op het Kalverbos begonnen met ‘t leggen van de mozaïeken, óók een mooi onderdeel.

Rob Zantinge