• Diverse thema’s geven een mooi beeld van een uniek evenement.
• Diverse thema’s geven een mooi beeld van een uniek evenement. Foto: aangeleverd

Historie en beleving 60 jaar Fruitcorso op panelen

Algemeen

TIEL • De historie en beleving van 60 jaar Fruitcorso worden permanent vastgelegd rond het Kalverbos. De 22 panelen bieden aan de hand van tekst en beeld een inkijkje in allerlei aspecten van het corso. Diverse thema’s geven een mooi beeld van een uniek evenement, dat zelfs op de UNESCO-lijst staat.

Diverse onderwerpen, zoals het ontstaan van het corso, monnikenwerk, sociale cohesie, Kindercorso, mozaïeken, podium voor ieders talent en grenzen verleggen, passeren de revue. Op één wisselpaneel komen elk jaar de winnaars van de laatste editie. Middels QR-codes zijn korte filmpjes zichtbaar, die verdieping geven op de diverse onderwerpen. De elf borden, die kunnen kantelen, worden langs de stadsgracht (Hasselmanplein en Veemarkt) geplaatst. 

Opbrengsten boek
Het permanente ‘buitenmuseum’ is een initiatief van Stichting Fruitcorso Documentatie, ondersteund door de Vereniging Oudheidkamer Tiel en omstreken. De stichting bracht eerder, bij het vijftigste corso, het boek ‘De peren laten los’ uit. De opbrengsten hiervan zijn gebruikt om de historie en beleving van het corso het hele jaar zichtbaar te maken voor publiek. De borden zijn van duurzaam materiaal (rijstvlieskorrels) gemaakt.
Voorzitter Jochem Schoots en coördinator van het project: “We zien het als een cadeau voor de stad Tiel, wagenbouwers, leggers, vrijwilligers en overige betrokkenen bij het corso.” De borden worden een week voor het Fruitcorso geplaatst en op 11 september (Appeltjesdag) om 15.30 uur onthuld. De teksten zijn geschreven door Fred Eggink, Jan Bouwhuis zorgde voor het leeuwendeel van de foto’s, ondersteund door Dolf van Dulmen. Ook Leon Gerritse, Dennis Voorendt, Dennis Maitimo, Hein Schoots  en Attie Nekkers leverden bijdragen.