Het Nationaal Hitteplan is geactiveerd

regio • Door het aanhoudende warme weer werd vorige week woensdag het Nationaal Hitteplan geactiveerd. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) roept mensen op om extra goed te zorgen voor kwetsbare mensen, zoals kinderen, ouderen, chronisch zieken, mensen met overgewicht en mensen in verzorgingshuizen.

De temperaturen liepen de afgelopen dagen op tot ruim boven de 30 graden en ook déze week is het, ondanks wat buien, nog behoorlijk warm.  Het RIVM adviseert mensen om 's middags lichamelijke inspanningen te beperken. De woning kan koel gehouden worden met zonwering of ventilatoren. Daarnaast wordt geadviseerd om voldoende te drinken, dunne kleding te dragen en jezelf goed te beschermen tegen de zon. Het ongemak van hitte kan beperkt worden door aandacht te schenken aan de volgende punten:
Zorg ervoor dat u voldoende drinkt, ook bij géén dorst. U drinkt te weinig als u minder plast dan gebruikelijk of als de urine donker van kleur is. Bedenk dat u ook ongemerkt veel vocht verliest door transpiratie. Matig het gebruik van alcohol. Zorg dat u altijd een flesje water bij de hand heeft, zeker als u naar buiten gaat of met de auto op pad gaat.

Dunne kleding

Houd jezelf koel. Draag dunne kleding. Blijf in de schaduw en beperk 's middags, tussen 12.00 en 16.00 uur, lichamelijke inspanning. Maak gebruik van de koelere ochtend en avond om boodschappen te doen of te wandelen. Neem een (voeten)bad of douche en zoek verkoeling onder een boom of bij het water.
Opwarming van de woning kan worden beperkt door tijdig gebruik te maken van zonwering, ventilator of airconditioning. Zorg voor permanente ventilatie door ventilatieroosters open te houden en ramen op een kier te zetten. Zorg voor extra frisse lucht door het openen van ramen en/of deuren op tijdstippen dat het buiten koeler is, zoals ‘s avonds, ‘s nachts en ‘s ochtends. Zorg voor elkaar. Let bij warm weer extra op mensen in de omgeving die hulp kunnen gebruiken. Dat geldt vooral tijdens de vakantieperiode, als familieleden en verzorgers weg kunnen zijn.

Informatie

Kijk voor meer informatie en tips op GGDleefomgeving.nl en op www.buren.nl/hitteplan.