• Marja van Gessel tussen de bananendozen vól 'beestachtig' leuke spulletjes voor de op zaterdag 27 augustus te houden snuffelmarkt.
• Marja van Gessel tussen de bananendozen vól 'beestachtig' leuke spulletjes voor de op zaterdag 27 augustus te houden snuffelmarkt. Foto: Rob Zantinge

Snuffelmarkt wordt 'beestachtig' leuk


tiel • De Stichting Dierenhulp Dierenambulance Tiel houdt jaarlijks een snuffelmarkt. De opbrengst wordt bijvoorbeeld gebruikt om de rekeningen van de dierenarts te betalen. Door corona was er tijdelijk geen snuffelmarkt, maar de spullen voor zo'n markt bleven wel binnenkomen. Er is dus inmiddels een enorme voorraad snuffelmarktspullen. Er wordt daarom op zaterdag 27 augustus van 11.00 tot 16.00 uur eindelijk weer een snuffelmarkt gehouden, een grote.

"De snuffelmarkt werd soms wel drie of vier keer per jaar gehouden en was in handen van Thea van Eeden", vertelt Marja van Gessel. "Dat doet ze al sinds 2009, geloof ik. De laatste twee jaar kwamen er alleen maar spullen binnen en konden we niks naar buiten doen, omdat we met corona zaten. We hadden voorheen een groep vrijwilligers die het leuk vonden om mee te helpen met de snuffelmarkt. Je hebt een vaste kern, die er al jaren is, én je hebt mensen die komen en gaan. In de tijd dat Thea begon was er best wel een leuke ploeg vrijwilligers die dat deed, samen met familieleden, zoals moeders en tantes. Maar een aantal vrijwilligers, zoals ambulancechauffeurs, centralisten - en ík ook - ziet helemaal niks in zo' n snuffelmarkt. Ik vind het zelf vréselijk. Voor mij is het een hoop rotzooi, een bende. Wat móet je ermee?"

Heel veel geld

Echter; tot Marja's grote verbazing leverden de snuffelmarkten sinds 2009 in totaal wel heel veel geld op, genoeg voor de aanschaf van bijvoorbeeld een nieuwe dierenambulance. "Thea had het even uit zitten tellen", aldus Van Gessel. "Die snuffelmarkten hebben toch 30.000 euro opgebracht. Alleen, de laatste twee jaren hebben we geprobeerd een marktje te doen, maar als je met vijf man bent, dan kun je geen 75 dozen uitpakken. Dus toen werd het de ene keer 200 euro, de andere keer 300 euro, en daar staan mensen voor van 's morgens acht tot 's avonds acht uur de boel te bewaken. Dát kan niet. Dus iedereen werd een beetje gedesillusioneerd door die snuffelmarkt. Toen heb ik gezegd: ik ga een oproep doen op Facebook voor vrijwilligers. Inmiddels hebben vier mensen zich aangemeld. En bij die vier zit ook een mevrouw die haar man meeneemt, en haar zoon, én de buurvrouw, de buurman... We hebben nu sowieso dertien mensen extra van buiten de stichting. We hopen er straks met zo'n 25 man te zijn."
De snuffelmarkt-vrijwilligers hebben niet alleen te maken met het verkopen van de talloze aangeleverde spulletjes, want er komt veel meer bij kijken. "Je moet 's morgens op gaan bouwen, het moet allemaal uitgesjouwd worden, het moet er neergezet worden, je moet iemand bij het hek hebben, we willen weer een koffie-corner - die hebben we altijd gehad - voor een bekertje koffie met een koekje, we hebben iemand die de lootjes voor de loterij verkoopt. En er moet een beetje opgelet worden, want we hebben natuurlijk ook zakkenvullers. Ze stelen bij wijze van spreken voor vijftig cent. Maar we hebben echt hele leuke dingen binnengekregen. Gisteren nog, van iemand die is overleden. De broer van die mevrouw vond het een beetje zonde om alles zo weg te doen. Ze hadden stomtoevallig mijn oproep voor hulp op Facebook gezien, dus die kwamen, óók voor de kleding. En met allemaal leuke hebbedingetjes. Die meneer heeft bijvoorbeeld een hele collectie mooie beeldjes van een bepaalde vogelsoort."
De bedoeling is wel dat, door de grote snuffelmarkt, álles wordt verkocht. Marja van Gessel houdt echter nog wel een slag om de arm. "Hooguit dat we in november nog de kerstmarkt doen, maar als het wéér zo slecht loopt als de laatste twee keer, dan blijft het hierbij. Dan stoppen we ermee, want dat heeft geen zin. Een snuffelmarkt is ook ouderwets, want iedereen kan tegenwoordig terecht bij Secunda, Switch, de Vrije Markt in Wamel, in het Jomanda-pand is nog een markt en op Marktplaats natuurlijk. Dus in mijn optiek hoeft het niet meer. En als het niet werkt, dan laten we de hele boel ophalen."
Niet alleen voor de snuffelmarkt zijn vrijwilligers nodig, ook voor de dagelijkse én nachtelijke werkzaamheden van de Stichting Dierenhulp Dierenambulance. "Met name bijrijders voor overdag", legt Marja van Gessel uit. "En dan ook vooral in de dorpen rond Tiel, liefst ook mensen die zelf een rijbewijs hebben. Kijk, als jij in Geldermalsen woont en je hebt alleen een bijrijder in Ingen, terwijl je naar Deil moet voor een dier in nood, dat gaat natuurlijk niet. Maar we hebben ook Ellen, die woont in Tricht en Els woont in Beusichem. Maar als Els naar Ingen moet is het een beetje vervelend als ze eerst naar Tricht moet om Ellen op te halen, want dat is precies de andere kant op. Dus, eigenlijk is het 't mooist als je een echtpaar hebt", lacht Van Gessel.
Naast bijrijders zijn centralisten nodig, voor de telefoondienst. Belangstellenden kunnen zich melden bij Marja van Gessel via 0344 627071.

Rob Zantinge