• Het Tielse atelier/tuinhuis van Betty en Jan, waarin leden van Vrienden op de Fiets kunnen overnachten.
• Het Tielse atelier/tuinhuis van Betty en Jan, waarin leden van Vrienden op de Fiets kunnen overnachten. Foto: Betty Rensink

'Heeft u morgen nog plaats?'

tiel • "Goedemiddag. Heeft u morgen nog plaats?" Een mij onbekende man valt direct met de deur in huis, zodra ik de telefoon opneem. Even denk ik dat hij een verkeerd nummer heeft gebeld, maar dan valt ineens het kwartje. "Belt u voor de kamer voor Vrienden op de Fiets?" "Ja." Sinds het voorjaar herberg ik af en toe fietsers en wandelaars op doortocht. En dat is even wennen.

Betty Rensink heeft heel wat meer ervaring met haar rol als gastvrouw voor reizigers die zijn aangesloten bij Vrienden op de Fiets  (VodF). Terwijl ik mijn gasten slechts een kleine logeerkamer met gedeeld sanitair kan aanbieden, kunnen reizigers bij Betty en haar man Jan gebruik maken van hun sfeervol tuinhuis-annex-atelier, met eigen ingang en sanitair. En dat alles op loopafstand van het centrum van Tiel. Het ontbijt voor de gasten staat klaar in de schuur, waar ook een extra koelkast staat. Betty, lachend: "Dan kunnen ze ontbijten wanneer ze willen en hoef ik niet zo vroeg op te staan. Want sportieve mensen willen graag vroeg op pad." 

Vergoeding 

Alhoewel de gastenkamers behoorlijk uiteen lopen qua formaat en luxe, is de prijs overal hetzelfde: een onkostenvergoeding van 22,50 euro voor een goed bed met een stevig ontbijt, inclusief handdoeken en stalling voor de fiets. Officieel mag je extra's - zoals een drankje of lunchpakket - ook doorberekenen, maar dat gebeurt in de praktijk lang niet altijd. Rijk word je er zeker niet van, maar dat is ook niet de bedoeling. Een logeeradres is 'een gastvrij rustpunt voor sportievelingen en een bron van inspirerende ontmoetingen tussen gelijkgestemden', aldus de Stichting Vrienden op de Fiets, een ideëel initiatief. Dat je daarvoor wat tijd en privacy moet inleveren, nemen de gastheren en gastvrouwen op de koop toe. 

Tuinhuis als B&B

Betty: "We zouden ons tuinhuis ook als B&B kunnen aanbieden, maar deze ruimte doet ook dienst als mijn atelier, dus dan zou ik steeds de kasten moeten leeghalen. Bovendien zijn wandelaars en fietsers over het algemeen prettige gasten, terwijl je bij commerciële verhuur nooit weet wat voor mensen je over de vloer krijgt. Vrienden op de Fiets reageren altijd positief en vaak schuiven ze spontaan even aan om verhalen uit te wisselen. Heel gezellig." 

Gasten die 's nachts de krakende trap afdalen om naar het toilet te gaan

Voor- en nadelen

De Tielse Maria van Dooren, ook verbonden aan VodF, heeft - net als ik - een rijtjeshuis, maar wel dichter bij het centrum van Tiel. "Ik heb veel leuke mensen over de vloer gehad en veel boeiende gesprekken met hen gevoerd. Toch vond ik het na vijf jaar wel genoeg geweest, omdat het toch wel een grote inbreuk op je privacy en planning is. En sommige gasten zijn behoorlijk veeleisend; die verwachten eigenlijk professionele B&B, geen eenvoudige logeerkamer met gedeeld sanitair."  

Poetsen en opruimen

Zelf vond ik het na vier maanden, waarin zes gasten bivakkeerden op de logeerkamer, al mooi geweest. Niet vanwege het feit dat locaties rond het centrum duidelijk populairder zijn dan mijn buitenwijk. Dat komt me zelfs wel goed uit, want ik doe dit naast mijn dagelijkse werk, omdat ik zelf ook graag gebruik maak van de logeeradressen van VodF en omdat er toch kamers leeg staan nu de kinderen zijn uitgevlogen. Nee, het was vooral het poetsen en opruimen vooraf én het gebrek aan privacy in huis dat me is opgebroken. 's Nachts schrok ik regelmatig wakker van rondstommelende gasten - hoofdzakelijk ouderen - op weg naar het toilet beneden en 's ochtends moest ik wachten tot ik terecht kon in mijn eigen douche. En, eerlijk is eerlijk, het valt me niet mee om altijd vroeg op te staan om broodjes te bakken en eitjes te koken, zeker als ik de avond tevoren nog lang heb zitten kletsen met een gast. Kortom, een sympathiek systeem met betaalbare overnachtingen, maar voor mij kennelijk toch een stap te ver.