• 'Callarana' van Corsoclub Tiel (2013).
• 'Callarana' van Corsoclub Tiel (2013). Foto: René Weijers

'Monnikenwerk op regenachtige dagen'

tiel • In Zinder Café wordt regelmatig werk van amateurfotografen geëxposeerd. Dit keer een frisse serie: Fruitcorso Tiel 'In detail', voorafgaand aan de jubileum-editie van het in september te houden corso. Ter ere van het 60-jarig bestaan van het Fruitcorso toont de Tielse amateurfotograaf René Weijers bijzondere foto’s van corsowagens. 

Het bleek voor de fotograaf een lastige opgave om de wagens mooi in beeld te krijgen. Allerlei storende elementen in de foto’s, zoals verkeersborden, gebouwen of het enthousiaste publiek, deden in zijn beleving afbreuk aan de artistieke prestatie van de corsoclubs. Dit bracht hem op het idee een fotoserie samen te stellen van uit hun omgeving geïsoleerde gedeelten van de wagens. In totaal achttien foto’s uit deze serie zijn onderdeel van de expositie, die tot 19 september loopt.

Eerste digitale camera

"In 2005 kocht ik mijn eerste digitale camera, waarmee ik mijn eerste foto’s van het Fruitcorso maakte", aldus René Weijers. "Door de jaren bleef ik het corso bezoeken om foto’s van de corsowagens te maken. Zowel langs het parcours tijdens de optocht als de dag erna, wanneer de wagens opgesteld stonden in de binnenstad. De meeste foto’s waar ik mee thuiskwam oogden rommelig. Dit bracht mij op het idee om een fotoserie samen te stellen van uit hun omgeving geïsoleerde gedeelten van de wagens", legt René Weijers uit. Het vrijstaand maken was volgens de fotograaf een monnikenwerk, waar hij zich met name op regenachtige dagen en lange winteravonden mee bezig hield.
"Met het gereedschap penseel - kleine radius, met de kleur zwart - uit een fotobewerkingsprogramma volg ik de contouren van het gewenste detail en daarna vul ik met een grotere radius de rest van het beeld met zwart", aldus Weijers. "Overigens, niet alle details van de wagens zijn vrijgemaakt. Soms is het gewoon een uitsnede uit een grotere foto."

Oog voor detail

Achttien foto's uit deze serie treffen bezoekers in deze expositie aan onder de naam Fruitcorso Tiel 'In detail'. "Ik hoop dat de bezoekers bij het bekijken van de beelden, net als ik, geraakt worden door het oog voor detail. En door de artistieke prestatie van de ontwerpers en bouwers van de corsowagens", aldus René Weijers.

Voor het adres en de openingstijden van het Zindercafé kan worden gekeken op de website www.zinder.nl/cafe