• Wim Derksen, Greetje Spies en dochter Kirsten de Kock voor de prachtige, iets te korte oude molendeuren, die in ere worden hersteld. Rechts de drie kleuren voegen.
• Wim Derksen, Greetje Spies en dochter Kirsten de Kock voor de prachtige, iets te korte oude molendeuren, die in ere worden hersteld. Rechts de drie kleuren voegen. Foto: Rob Zantinge

Deuren molen De Hoop voor het eerst sinds 1964 open

Herstel vloer na de vakantie

"We voelen het als onze missie om de molen te restaureren", aldus Wim Derksen en Greetje Spies, vorig jaar oktober in Het Kontakt. De 750.000 euro kostende restauratie van zorgmolen De Hoop in Lienden is inmiddels begonnen. Veel geld voor de restauratie is al binnen, maar ook nog heel veel níet. Wellicht dat er op vrijdag 19 augustus, als 'Zomer in Gelderland' van Omroep Gelderland in Lienden neerstrijkt, weer een bedrag bij komt, want de zorgmolen is als goed doel naar voren geschoven.

De Hoop biedt zowel jongeren als (jong)volwassenen dagbesteding. Het betreft mensen die last hebben van een depressie of angststoornissen, maar ook cliënten met psychische klachten of bijvoorbeeld autisme of PTSS (posttraumatische stressstoornis).
Wim Derksen, Greetje Spies en dochter Kirsten de Kock laten zien wat er inmiddels aan de uit 1864 daterende molen is gedaan. "Van de week hebben ze de fundering hersteld en aangevuld, want er zaten allemaal losse stenen in", vertelt Greetje, terwijl we rond de molen lopen. Dan gaan we naar binnen. "Deze ruimte was helemaal vol met ketels", zegt Wim. "Een elektrische molen, de maalderij..... Dat hebben we er, met hulp van vrijwilligers, allemaal uitgehaald. De molenbouwer heeft een dikke, oude balk hersteld. Moderne balken, waar de mengketel in hing, zijn eruit gezaagd. Er hing een droger, buizen, silo's en op een blok beton zaten de motor en de hamermolen. Dat hebben we er allemaal uitgehaald. Dat was een beste klus en ook zwaar, want er zat ouderwets, degelijk ijzerwerk in."
Diverse oude houten balken in de molen zijn of worden nog verstevigd met onder meer stalen strips en houten sleutelstukken, om opnieuw een goede verbinding met de ronde molenmuur te krijgen. "En laatst konden die deuren weer voor het eerst open", zegt Greetje verheugd. "In hoeveel jaar waren die ook alweer niet open geweest", vraagt ze aan haar man. "In 1964 is de molen ontmanteld, toen hebben ze die maalderij er in gemaakt en toen konden die deuren niet meer open, dus dat is zo'n zestig jaar geleden", weet Wim. "Voor ons was het een mooi moment dat de deuren weer open konden en dat we het zicht door de molen heen kregen."

Patina 

De prachtige molendeuren stammen uit de begintijd van De Hoop en hebben een mooi patina. "Daar mogen we ook niks aan doen", aldus Greetje. "De deuren moeten zo blijven." "Anders ben je de sfeer kwijt", voegt Wim eraan toe. Ook de muren van de molen moeten zoveel mogelijk origineel blijven. "Het zand gaat eraf en dan worden ze gefixeerd."
Na hun welverdiende vakantie wordt er verder gewerkt. Dan is de molenvloer aan de beurt. "En de metselaar gaat de buitenkant netjes maken", aldus Greetje. "Dus na de vakantie komt er een steiger omheen. En op het moment dat de steiger gaat zakken, ergens komende winter, komt de omloop er ook om. "Dan is ook meteen zichtbaar wat er gedaan wordt." Dan wijst ze nog eens naar de deuren van de molen. "Die zijn iets te kort, maar daar gaan we een andere pui voor zetten, zodat het winddicht is en de ruimte ook verwarmd kan worden."
Aan de buitenkant is ook al begonnen met het uithakken van de voegen. De juiste kleur van de voeg moet nog worden bepaald. Er zijn op een proefstukje op de molen zelf drie keuzemogelijkheden aangebracht. Kiezen kan nog niet, omdat de voegen nog wat verkleuren. "Ergens in september gaan we met elkaar kijken wat qua kleur het beste bij de molen past", legt Wim uit. De molen wordt ook nog helemaal gereinigd, zodat onder meer de korstmossen verdwijnen.
"We hebben iedere paar weken een bouwoverleg en na de vakantie - op 6 september - staat er weer een gepland", zegt Greetje. "Dan komen de mannen van de provincie en een bouwbegeleider op locatie ook echt kijken wat mooi is. Die begeleider is gespecialiseerd in het begeleiden van molens en alles wat daarmee te maken heeft, dus die heeft veel technische kennis en ervaring."
"Het is zó'n technisch en vernuftig werkje, daar hebben wíj geen kaas van gegeten", aldus Greetje. "En je wilt het gewoon goed doen", zegt Wim, die verder meldt dat het qua financiën 'druppelt', maar dat het best mag stromen. "Er komen wel telkens wat bedragen bij. De opbrengst van Zomer in Gelderland zou maximaal 1100 euro kunnen zijn en elke euro is meegenomen."