• Belangstellenden konden hun wensen voor de nieuwe woonlocaties in de gemeente Buren kenbaar maken .
• Belangstellenden konden hun wensen voor de nieuwe woonlocaties in de gemeente Buren kenbaar maken . Foto: Corien Remijn

Gemeente Buren reserveert locaties voor initiatieven

Ruimte voor het nieuwe wonen

Ondanks de vakantieperiode is het op donderdag 14 juli 's avonds flink druk in het dorpshuis van Maurik. Zo'n zeventig belangstellenden zijn afgekomen op de 'inwonersavond' van de gemeente Buren over het plan om bijzondere woonvormen te realiseren op voormalige onderwijslocaties. Hoe dat eruit komt te zien bepalen de toekomstige bewoners grotendeels zelf, in samenwerking met de gemeente en een adviesbureau. "Zijn mensen uit andere gemeenten ook welkom?" "Ja."

Vooral starters en senioren komen moeilijk aan de bak op de lokale woningmarkt, meldt de gemeente Buren in het woningprogramma 2020-2030. Er zijn te weinig woningen en wat aangeboden wordt, is voor velen te duur. Bovendien is er te weinig variatie in woonvormen waardoor de doorstroming stokt. Dat laatste wil de gemeente onder meer aanpakken door drie voormalige schoollocaties te reserveren voor wooninitiatieven uit de bevolking.  "Het gaat om bijzondere woonvormen die we nog niet of nauwelijks hebben in de gemeente, maar waar wel behoefte aan is. Verkoop aan een projectontwikkelaar brengt veel meer op maar daar kiezen we niet voor" merkt de spreker van de gemeente fijntjes op als er wat kritische vragen over het project worden gesteld.
De drie schoollocaties die de gemeente op deze manier wil omvormen zijn de Wegwijzer in Asch, De Meent in Ommeren en een inmiddels leeg terrein in Maurik. Over de herbestemming van de Wegwijzer is in januari al een peiling geweest, waarna de gemeente besloot om deze locatie vooralsnog te reserveren voor starters. Voor de andere twee locaties liggen alle opties officieel nog open, zowel qua leeftijdsopbouw als bouwvorm: van (gedeeltelijke) sloop tot nieuwbouw, alles is nog bespreekbaar. Het begrip 'bijzondere woonvormen' roept veel vragen op bij de bezoekers, maar de gemeente wil in dit stadium daar nog nog geen concrete criteria aangeven om voldoende ruimte te houden voor eigen inbreng van de toekomstige bewoners. De gemeentelijke website biedt al niet veel meer houvast: het gaat om 'woonvormen die passen bij de behoefte in de kernen, zoals betaalbare klus- en zelfbouwwoningen in de schoolgebouwen voor starters, senioren of een mix aan doelgroepen." Dit kan de indruk wekken dat het project alleen voor eigen inwoners is bedoeld, en dat het gaat om koopwoningen, maar dat blijkt een misvatting. Belangstellenden uit andere gemeenten zijn degelijk welkom, net als gegadigden die zich (nog) geen koophuis kunnen veroorloven. In de loop van de avond wordt tijdens de presentaties en in de wandelgangen gaandeweg ook duidelijker wat de gemeente voor ogen heeft. Er vallen termen als "een duurzame bouwwijze", "een landelijke woonomgeving in dorpse sfeer" en "gemeenschapszin, samen de schouders eronder zetten." Mondjesmaat duiken ook wat concrete voorbeelden op waaronder hofjes, tiny-houses, het omvormen van bestaande gebouwen tot woningen, delen van voorzieningen, klus- of zelfbouwwoningen en combinaties daarvan. Ook wordt duidelijk dat collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO) een goede organisatievorm zou kunnen zijn bij nieuwbouw. "Maar nogmaals, alles ligt in principe nog open", benadrukt de vertegenwoordiger van de gemeente.
De gemeente Buren heeft bureau Steenvlinder aangetrokken om het participatie- en ontwikkelproces in goede banen te leiden. Hun motto: "Trotse bewoners, stralende buurt". Steenvlinder kan direct al aan de slag, want er zijn ook bezorgde omwonenden op de bijeenkomst te zijn afgekomen. "Waarom ben ik niet uitgenodigd?" en  "Dus ik kan nog jarenlang in het lawaai van klussende buren zitten?"  zijn enkele van de kritische vragen. Het antwoord:"Op deze avond willen we alleen wensen ophalen en mensen inspireren. Vanaf augustus wordt het concreter en dan betrekken we ook de omwonenden erbij." Steenvlinder heeft veel ervaring in het begeleiden van dit soort (ver)bouwprojecten. Daarnaast willen ze de financiële drempel om een woning te kopen te verlagen voor mensen die geen reguliere hypotheek kunnen krijgen. "In een project van Steenvlinder INC is het mogelijk een woning te (ver)bouwen, te huren en op termijn te kopen", vermeldt hun website.

Dromen en wensen

Na de presentaties van gemeente en Steenvlinder is het de beurt aan de bezoekers. De groep splitst zich in drie subgroepen, voor elke bouwlocatie één. Wie nog geen keuze had gemaakt, moet de knoop ter plekke snel doorhakken, want ook de inschrijflijst voor het vervolgtraject is locatiegebonden. In een aparte ruimte geven de aanwezigen via post-its aan wat hun wensen en dromen zijn voor een woonvorm op deze locatie. Kopen of huren? Nieuwbouw of verbouwen? Zelf klussen of liever niet? Wat wil je gezamenlijk doen? Terwijl de ene helft van de groep druk bezig is met het beschrijven en opplakken van 'geeltjes', ontstaan er tussen de anderen spontaan gesprekken over elkaars achtergrond en woonvisie. Het eerste contact is gelegd.