Kinderen vaker voor het beeldscherm

gelderland-zuid • Het beeldschermgebruik bij kinderen is de afgelopen vier jaar toegenomen. Dit is één van de uitkomsten van de Kindermonitor, een onderzoek dat de GGD iedere vier jaar uitvoert. 

Dit najaar vulden ruim 8.300 ouders met een kind tussen zes maanden en 12 jaar een vragenlijst in. In dit stukje gaan we dieper in op het beeldschermgebruik van kinderen.
Het gebruik (buiten schooltijd) van een computer, laptop, tablet of mobiele telefoon stijgt. Gemiddeld kijkt 35 procent van de 0-12-jarigen meer dan veertien uur per week op een beeldscherm. In 2009 was dit nog 24 procent. Bij de kinderen van laagopgeleide ouders (46 procent en bij 8-12-jarigen (53 procent) is dit het hoogst. Van de 8-12-jarigen is de helft actief op social media, zoals Facebook, Instagram en Snapchat. Meisjes vaker dan jongens. Ouders gaven aan dat de kinderen door corona meer op een beeldscherm kijken en vaker op social media zitten en gamen. De meeste ouders volgen het mediagebruik van hun kind. Ze geven aan dat ze (bijna) altijd weten welke sites hun kind bezoekt en met wie hun kind chat. Ook praten ze met hun kind over wat het bezoekt op internet en kijken ze mee. De belangrijkste GGD-tip: volg de 20-20-2 regel, om bijziendheid te voorkomen. Na 20 minuten beeldschermtijd, even 20 seconden in de verte kijken. En ook 2 uur per dag naar buiten. Op https://www.kijkwijzer.nl/kennis/platformwijzer/ staat informatie over social media en gaming platforms, wat de risico's zijn en hoe daarmee om te gaan.