Zoek als vrijwilliger mee naar de 'knakaal'

regio • Langs de loop van de Waal, van Gorinchem tot Nijmegen en tot aan de Duitse grens, worden regelmatig mechanisch beschadigde, 'geknakte' alen (palingen) gevonden. De doodsoorzaak wordt onderzocht door visonderzoekers van RAVON, in opdracht van Rijkswaterstaat. Vanwege de omvang roept men de hulp van het publiek in.  

Wat is de boosdoener? Scheepsschroeven, gemalen, waterkrachtcentrales? Feit is dat de dieren wijdverbreid aanspoelen, gedurende het hele jaar. Jeroen Tummers, onderzoeksleider, legt uit: "Over de afgelopen jaren hebben wij samen met vrijwilligers een scala aan vissoorten geïnventariseerd langs de loop van de Waal, tijdens perioden van zowel lage als hogere waterstanden. Wat we zien zijn beschadigingen door scheepsschroeven en/of gemalen bij zowel jonge als volwassen vis. Daarom is het zo belangrijk dat we een goed beeld krijgen van de omvang van dit probleem."
In het onderzoek worden trajecten stranden bezocht en bijeenkomsten met natuurliefhebbers georganiseerd, waarbij gezocht wordt naar aangespoelde vissen. Vondstlocaties worden uiteindelijk gerelateerd aan afstand tot gemalen en waterkrachtcentrales en aan scheepvaartintensiteit. Zo wordt ook het effect van scheepsschroeven van de binnenvaart in kaart gebracht.
Om voldoende strandjes te kunnen bekijken, zijn de onderzoekers op zoek naar meer vrijwilligers die dergelijke trajecten af willen lopen.
Hulp is van groot belang voor het onderzoek. Vrijwilligers helpen niet alleen de aal en andere bedreigde vissoorten, maar dragen ook bij aan belangrijk onderzoek voor herstel van de onderwaternatuur. En ze leren meer over vissoorten.
Geïnteresseerd? Ga naar ravon.nl/knakaal.