"We hebben, net als de rest van de horeca, met de personeelsproblematiek te maken", aldus Loes Beekhoff (links). "Ik sta nu zelf fulltime in de keuken."
"We hebben, net als de rest van de horeca, met de personeelsproblematiek te maken", aldus Loes Beekhoff (links). "Ik sta nu zelf fulltime in de keuken." Foto: Rob Zantinge

Activiteiten en snuffelen in een reünie-achtige sfeer

Lentefair is dit jaar Zómerfair

De Lentefair kwam er een paar jaar achter elkaar niet van, door Corona. En dít jaar was het nog erg onzeker. Dan maar een Zomerfair, dachten de organisatoren, want nóg een jaar overslaan... Zaterdag 20 augustus vanaf 10.00 uur is het zover en bruist de Heerlijkheid Eck en Wiel als vanouds van de activiteiten. Voor de zevende keer inmiddels.

"Het is begonnen als Lentefair, want dat is voor ons de opening van het seizoen", vertelt Loes Beekhoff. "We hebben dan ook een half jaar de tijd voor de organisatie, omdat we in die periode alleen op afspraak werken hier. Dus het was ons winterproject. De Lentefair is op 31 maart of begin april, net wanneer het eerste weekend valt, ons openingsevenement. Dit jaar was het nog heel onduidelijk wat er met evenementenvergunningen zou gebeuren, dus hebben we voortijdig besloten de Lentefair niet te houden. Het was ook allemaal nog heel onwennig. Maar toen dachten we: We gaan nou niet wéér een jaar niks doen, dus gaan we 'm een keer in de zomer proberen. In het laatste weekend van de vakanties hier - op 20 augustus - omdat iedereen dan weer terug is, in elk geval de buurtbewoners. En omdat er dan nog een hoop toeristen in de regio zijn. Dus dat leek ons het perfecte weekend."
Volgens Loes Beekhoff is de organisatie dit keer wel extra uitdagend, omdat de Heerlijkheid middenin een heel drukseizoen zit. "Dus dat komt er allemaal bij", zegt ze. "In het voorjaar zijn we dicht, want dan zitten we nog in de winterstop. Dus dat is veel beter plan-baarder dan nu, want met mooi weer is het hier heel erg druk. En we hebben, net als de rest van de horeca, met de personeelsproblematiek te maken. Ik sta nu ook zelf fulltime in de keuken. Maar goed, het regelwerk valt op zich ook wel weer mee, want er ligt een soort draaiboek klaar. Bovendien hebben we een naam opgebouwd en veel vaste standhouders."
Toch maakt de vakantieperiode de organisatie wel iets lastiger. Zo kan de Zomerfair nog best wat standhouders met kwaliteit gebruiken. "We zitten nog niet zo vol als andere jaren. We hoeven er ook niet perse zeventig te hebben, we hebben er nu 40 á 45, dus er is nog wel plek voor meer activiteiten."

Kwalitatieve uitstraling

"We zijn wél selectief, want het is meer een streekmarkt, dus moet de Zomerfair een kwalitatieve uitstraling hebben. Zo belde er van de week iemand met oude cd's en vinylplaten, maar het is geen rommelmarkt, curiosamarkt of braderie; de Zomerfair is er voor de betere kleding, mooie sieraden, de streekproducten,, die we een podium willen geven én veel te doen voor de kinderen. We hebben een speeltuin, er staat een ouderwetse carrousel, we hebben ponyrijden, knutselen en schminken, dus de kinderen zijn hartstikke druk."
De Zomerfair in Eck en Wiel is een goede doelen evenement. Er wordt geld verdiend met de kramen, de horeca, maar veel geld levert de fair verder niet op. "Maar de inkomsten díe we genereren gaan naar de goede doelen", aldus Loes Beekhoff. "Met de inkomsten van de kramen gaan we entertainment financieren. En we hebben het terrein, de faciliteiten, we hoeven geen wc-wagens neer te zetten, parkeergelegenheid hebben we ook. En met heel veel vrijwilligers - een man of twintig, allemaal uit de buurt - wordt dit op poten gezet. Het stressmoment is wat dat betreft om acht uur, als iedereen hier aankomt, want we hebben maar één goede toegangsweg."
Het evenement is maar één dag en begon ooit als ondersteuning van verenigingen. "En die bieden we ook een podium", aldus Beekhoff. "Zo bakt de scouting hier de hamburgers en die verkopen ze voor hun clubkas, de muziek uit Eck en Wiel staat er met 'eendjes hengelen' en spelletjes. Voor hun is dat een mooie manier om leden te werven, maar ook om de clubkas te spekken. De corsoclubs uit Maurik en Ingen bakken de oliebollen, dus die krijgen van ons een plek om hun tent neer te zetten."
Gemiddeld komen er tussen de twee- en drieduizend bezoekers naar de gratis toegankelijke Lentefair. Of dat met de Zomerfair ook gaat lukken is nog even afwachten. De Stichting Vrienden van de Heerlijkheid support het hele jaar door goede doelen met de extra opbrengsten. "Iedereen kan daar aanspraak op maken", zegt Loes Beekhoff, "en dan gaan we kijken waar we het dit jaar aan gaan spenderen."