Weer minder WW-uitkeringen in Rivierenland

gelderland • In juni is het aantal WW-uitkeringen in Gelderland verder gedaald. Ook in Rivierenland ging het aantal uitkeringen opnieuw omlaag. UWV verstrekte in Rivierenland eind juni nog 1.834 WW-uitkeringen. Dat zijn 48 WW-uitkeringen minder dan een maand eerder en 1.005 minder dan een jaar eerder.

Daarmee is het aantal WW-uitkeringen in Rivierenland 2,6 procent lager dan een maand geleden en 35,4 procent lager dan een jaar geleden. Landelijk is het aantal WW-uitkeringen eind juni 2,5 procent lager dan de maand daarvoor en 32,6 procent lager dan een jaar geleden.
In de Achterhoek daalde de WW met 3,1 procent het sterkst. In Rijk van Nijmegen was de daling met 0,5 procent het minst sterk van alle Gelderse regio's. De daling van de WW gaat gepaard met toenemende kansen voor werkzoekenden voor steeds meer beroepen. Op niveau mbo-2 en mbo-3 bieden beroepen in de beveiliging goede kansen.
In Midden-Gelderland verstrekte UWV eind juni 2022 nog 3.740 WW-uitkeringen. Dat zijn 80 WWDe coronacrisis miste zijn uitwerking niet in de beveiliging. Er was meer vraag naar toezichthouders/buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) voor het handhaven van de coronamaatregelen. In de evenementenbranche en de luchtvaart was er juist aanzienlijk minder vraag naar mensen met een beveiligingsberoep. Door lockdowns, reisbeperkingen en afgelaste concerten en evenementen was plots veel minder werk voor beveiligers. Vanaf het tweede kwartaal van 2021 herstelde de branche zich. Het aantal vacatures groeide en kwam in de zomermaanden van 2021 al uit boven het niveau van vóór corona. Dat herstel zet door: in het eerste kwartaal van 2022 stonden in Gelderland ruim 200 vacatures open voor beroepen in de beveiliging. In bijna de helft van de vacatures worden objectbeveiligers gevraagd en in een kwart van de gevallen gaat het om toezichthouders. Voor werkzoekenden zijn er dan ook goede kansen om een baan in de beveiliging te vinden op diverse mbo-niveaus, zoals voor: objectbeveiligers, toezichthouders/boa's en verkeersregelaars.