• Bert tilde zwaar aan zijn verantwoordelijkheid, maar probeerde nabij te zijn aan iedereen.
• Bert tilde zwaar aan zijn verantwoordelijkheid, maar probeerde nabij te zijn aan iedereen. Foto: Archieffoto: Jan Bouwhuis

‘Dominicus leeft dankzij Bert Robben’

Algemeen

tiel • De laatste Dominicaanse pastoor van Tiel, Bert Robben, overleed op zondag 17 juli. Hij werd 91 jaar. De uitvaartplechtigheid van pastoor Bert Robben vond op vrijdag 22 juli ‘s middags plaats. Die plechtigheid begon met een eucharistie in de Dominicuskerk. Daaraan voorafgaand namen velen afscheid van Bert Robben. Aansluitend volgde de bijzetting in het priestergraf op de RK begraafplaats aan de J.D. van Leeuwenstraat.

Pastoraal werker Aad van Dijk schreef een In Memoriam over pastoor Bert Robben:

Een Dominicaan in Tiel

In deze maand is het precies dertig jaar geleden dat ik het sollicitatiegesprek had met pastoor Robben en de secretaris van het parochiebestuur, mevrouw Coby Voorendt. Dertig jaar heb ik als pastoraal werker Bert dus zeer van nabij gekend.
Pastoor Robben is in 1987 in Tiel gekomen als pastoor. Om de situatie te schetsen van die tijd: hij was hier de teamleider van een team dat bestond uit pater Steenstra, pater Brouwer, diaken Boerboom en pastoraal werkster Zuster Marguerite Zouteriks. En in de pastorie woonde ook pater Van der Seijs, halftime rector van het ziekenhuis en pater Coopmans, als emeritus assistent. Het rijke Roomse leven.
Vanaf die periode heeft Bert leiding gegeven aan een parochie die diende te wennen aan de veranderingen die zich in die tijd voordeden. Bert tilde zwaar aan zijn verantwoordelijkheid, maar hij probeerde altijd toch erg nabij te zijn aan iedereen. Pater Brouwer vertrouwde me toe dat hij Bert altijd ervaren heeft als een zeer betrokken bijna-vader voor pater Nico en voor hem en die belangstelling bleef ook toen zij naar elders vertrokken.

Alle ruimte

Geen nieuwe dominicanen meer, maar pastoraal werkers; m+v, en ze kregen van Bert alle ruimte in hun functioneren - daar kijk ik nog met veel dankbaarheid op terug - oecumene in nieuwe vormen, (toen kon dat nog), oprichting van de KBO, de sluiting van de kerk in Tiel-Oost en uiteindelijk het besluit om de parochie aan het bisdom over te dragen. Bert nam afscheid in juni 1997. Er is een blijvende gedenksteen in de kerk aangebracht voor de 366 jaren aanwezigheid van de paters Dominicanen in Tiel, vanaf pater Petrus van Beers in 1631 tot aan pater Engelbertus Robben in 1997. Einde van een tijdperk.

Opleving

Gelukkig voor de parochie was hij niet weg; integendeel; het wegvallen van de verantwoordelijkheid betekende ook fysiek een opleving van zijn krachten en de gemeenschap in Tiel heeft daar ruim van mogen profiteren. Tot op hoge leeftijd heeft hij ook in De Vier Gravinnen zondagsvieringen kunnen verzorgen. Hij leefde met veel mensen mee en zijn mooie kunstkaarten hebben menig woord van dank opgeleverd.
Bert is niet meer. Maar de Dominicus leeft dankzij Bert en de lange rij van dominicanen en de Dominicaanse traditie houden wij hier levend. Zoals op de kaars bij de gedenksteen staat: Het licht blijft branden. Vanuit de Paaskaars dat de geloofsgemeenschap hier leeft vanuit het Licht van Jezus Christus.

Aad van Dijk