• Carla en Piet van Neerbos laten weten hun klanten heel dankbaar te zijn voor de jarenlange trouwe klandizie.
• Carla en Piet van Neerbos laten weten hun klanten heel dankbaar te zijn voor de jarenlange trouwe klandizie. Foto: Rob Zantinge

Piet en Carla van Neerbos sluiten vishandel in Lienden

'Naast de viswagen geboren'

Na 46 jaar stoppen Piet en Carla van Neerbos met hun vishandel in Lienden. De laatste verkoopdag bij winkelcentrum Timmer is zaterdag 27 augustus. Ze stoppen níet omdat mensen minder vis eten, integendeel. "Het wordt wél voor een hele hoop mensen een luxeproduct", zegt Van Neerbos."Niet omdat de visboeren er veel aan verdienen, maar omdat de inkoop explosief is gestegen."

De nu 61-jarige Piet van Neerbos begon 46 jaar geleden. "Vanuit ons thuis in Tiel, bij mijn vader", aldus Piet, getrouwd met de 58-jarige Carla. "En vanaf 1993 ben ik geheel zelfstandig. In Tiel zit nu een kleinzoon in de winkel, de zoon van m'n zus."
"De dagen worden te lang", aldus Van Neerbos. "Ik ga 's morgens om drie uur de deur uit en kom 's avonds om acht uur thuis. En Carla komt om half vijf 's morgens en is ook om acht uur thuis, dus qua uren heb je je pensioengerechtigde leeftijd al twee keer gehaald. We werken tussen de 120 en 130 uur per week. Het wordt te zwaar en soms moet je je verstand boven je hart laten spreken. Nu zijn we nog allebei goed en nu gaat het ook nog goed, maar blijf je drie of vier jaar doorrommelen en krijg je problemen, dan ga je in plaats van omhoog natuurlijk naar beneden."
Personeel heeft Van Neerbos niet. Wel kreeg het stel een tijdlang hulp van hun dochters. "Die helpen alleen als ze zien dat wij het niet aankunnen. Ze hebben allebei een goede baan en vis is niet hun ambitie. Je moet er echt tweehonderd procent achter staan, want anders gaat het niet. Wij stoppen ook niet met de intentie: wij gaan met pensioen en gaan rentenieren, want zo rijk zijn we ook niet. We stoppen wél met het gezond verstand dat we het zo geen zes of zeven jaar meer volhouden, tot aan ons pensioen."
Van Neerbos stopt dus niet met werken. Sterker nog, hij heeft een nieuwe baan. "Bij Mol Cargo, daar word ik per 1 oktober loodsmedewerker. Ik stop 27 augustus en dan neem ik vier weken vakantie. Ik ben in mei 61 geworden. Mijn dochter is registeraccountant en die heeft de laatste jaren mijn bedrijf constant in de gaten gehouden. We zitten nu op de top en het kan alleen maar minder worden. Dus ze zei tegen mij: het wordt nu misschien tijd om na te denken over wat jullie gaan doen. Of doorgaan, met dien verstande dat ik een hoop geld zou moeten investeren. Of die investering gebruiken voor die laatste zes jaar om te overbruggen tot aan je pensioen. Mede op aandringen van hun hebben we voor het laatste gekozen, want de vismarkt is nu zo instabiel als de pest. Onder meer door de hoge brandstofprijzen. En ze mogen niet meer bij Engeland en bij de windparken vissen. De regering heeft bijna een half miljard euro uitgetrokken om de vloot te saneren en dat zijn geen rooskleurige vooruitzichten. Kijk, regeren is vooruitzien en dan heb ik dit liever dan dat straks iemand voor mij de beslissing moet nemen."
Het echtpaar Van Neerbos zal de vishandel straks ongetwijfeld gaan missen. "Híj vooral, hij is erin geboren", aldus echtgenote Carla, die ook nog in de thuiszorg werkt, in Geldermalsen. "Ja, ik ben zeg maar naast de viswagen geboren", lacht Van Neerbos. "Het is een familietraditie. Naast de zaak in Tiel hebben mijn zus en zwager ook nog een viswagen, maar in 1993 nam ik het hele bedrijf over en heb dat toen opgesplitst; iedereen voor zich. Dat heeft ons eigenlijk alleen maar meer gebracht dan dat we het héle bedrijf hadden. Ook een stukje meer rust. Het is alleen de laatste jaren zó druk geworden, dat we het niet meer bij kunnen benen. Maar ja, het is wel een stukje traditie. Ik heb nog de historische inschrijving uit 1898. En mijn vader heeft het destijds ook van iemand overgenomen en toen deden ze nog in riviervis en kaas, zuivel en fruit en zo langzamerhand zijn we helemaal overgegaan op vis."
De vishandel begon in Lienden bij de Super, bij de familie Timmer. Van Neerbos mocht daarna telkens meeverhuizen; van de Super naar de C1000, naar de Jumbo en vervolgens naar het nieuwe winkelcentrum. Van Neerbos stond ook 35 jaar in Ingen. "Dus 's morgens naar Ingen en 's middags in Lienden", aldus Van Neerbos. "En dit jaar staan we precies 40 jaar in Lienden." En daar stopt het avontuur, want op zaterdag 27 augustus is de laatste dag in Lienden. Daarna slaan Piet en Carla van Neerbos, óp hun elektrische fiets, een andere weg in. Piet houdt zich daarnaast nog met een andere hobby bezig... vissen!