• Luca Meurs in de woonkamer van zijn appartement aan de Ambtmanstraat:
• Luca Meurs in de woonkamer van zijn appartement aan de Ambtmanstraat: "De begeleiders en de bewoners zijn heel chill." Foto: Corien Remijn

Autistische Luca woont begeleid: ‘Ik wil hier voorlopig niet weg’

Algemeen

TIEL • Ruim een jaar geleden verhuisde Luca Meurs (22) van zijn ouderlijk huis in Zoelen naar een eigen appartement in het centrum van Tiel, in een gebouw met zeven medebewoners en 24-uurs begeleiding. Luca heeft een vorm van autisme, waardoor volledig zelfstandig wonen lastig is. Maar deze manier van wonen bevalt hem goed. Bij voldoende belangstelling wil stichting Thedinghsweert een vergelijkbare woonvorm opzetten bij de zorgboerderij in Kerk-Avezaath.

Aan de voorkant van het monumentale pand aan de Ambtmanstraat in Tiel is niet te zien dat het gebouw zorgappartementen herbergt. Dat wordt pas duidelijk als Luca me voorgaat naar binnen en we in de hal een kantoortje passeren, waar enkele begeleiders in gesprek zijn met bewoners. Bij een grote tafel op de zonnige, kleurrijke binnenplaats zit Cees van Stiphout al op ons te wachten. Hij is hoofd zorg bij Stichting Thedinghsweert. In de aangrenzende gemeenschappelijke keuken is een groepje druk bezig met de voorbereiding van het avondeten. “Ik heb een eigen keuken, maar ik eet liever met de groep mee, dat is veel gezelliger. Het is ook heel leuk om mee te helpen bij het koken”, vertelt Luca enthousiast. Overdag werkt hij als assistent-bakker bij Thedinghsweert in Kerk-Avezaath. Bevlogen vertelt hij over het werk dat hij dat daar doet, en over zijn ambitie om bakker te worden. “Hij is ook een goede gastheer”, aldus Cees. 

Zo zelfstandig mogelijk
We besluiten de keukengroep met rust te laten en verkassen naar het appartement van Luca, een verdieping hoger in het historische pand. Geen gang of hoekje in dit gebouw is hetzelfde. “Alle appartementen zijn verschillend, maar ze hebben wel allemaal eigen sanitair en een keukentje”, vertelt Cees. Luca blijkt als enige over twee slaapkamers te beschikken, waarvan hij er één in gebruik heeft als hobbyhok. “En om de was te drogen, want die doe ik zelf”. Op de tafel in zijn gezellige woonkamer ligt het theorieboek voor het scooterrijbewijs dat hij wil gaan halen. “Mijn bewindvoerder zei dat ik dan eerst de theorie-examen moet halen. Nu weet ik ook eindelijk wat al die borden onderweg betekenen.” Luca vertelt het allemaal helder en duidelijk, met de nodige nuance. Waarom heeft hij eigenlijk begeleiding nodig? “Ik heb een vorm van autisme waardoor ik bij sommige dingen wat hulp nodig heb, bijvoorbeeld bij de schoonmaak. Ik ben ook een dag minder gaan werken om daar tijd voor te maken. Ik heb ook een bewindvoerder, die regelt geldzaken en zo. Weet je, ik moest vroeger thuis best veel zelf doen, en dat scheelt wel.” Luca is opgegroeid in Zoelen en woont sinds 2021 in de Ambtmanstraat. Hij vertelt: ”In 2015 is mijn moeder overleden. Daarna kreeg mijn vader een relatie met iemand die ook kinderen had en dat liep niet goed. Ik ben heel blij dat ik hier terecht kon, lekker dicht bij het centrum. De begeleiders en bewoners zijn heel chill en als er eens wat is, praten we het gewoon uit.”  

Derde woonlocatie
Stichting Thedingsweert werkt op antroposofische basis en heeft op dit moment twee kleinschalige woonlocaties voor volwassenen, bedoeld om mensen met een beperking zo zelfstandig mogelijk te laten wonen. Het pand Ambtmanstraat 12-14 is sinds 2017 in gebruik, na een grondige verbouwing door eigenaar van Herwijnen. Even verderop, aan de Nieuwe Tielseweg, is de tweede woonlocatie te vinden: het Gerechtsgebouw. Van dezelfde eigenaar en sinds medio 2020 in gebruik bij de stichting. “En”, zo onthult Cees, “wat ons betreft komt er ook een derde kleinschalige woonlocatie aan het erf van onze zorgboerderij in Kerk-Avezaath. Het is een groene, prikkelarme omgeving op fietsafstand van de stad. Als er voldoende belangstelling is, laten we daar een bestaand pand ombouwen tot zorgwoningen. Het is belangrijk dat de bewoners een goede dagbesteding hebben, bij ons of elders. Wij bieden zelf begeleid werk in de winkel, de bakkerij, het restaurant of op de boerderij.”

Info
Voor meer informatie, bel 0344 618270 of mail naar c.vanstiphout@thedinghsweert.nl

Stichting Thedinghsweert ondersteunt mensen met verstandelijke of psychiatrische beperkingen bij hun ontwikkeling. De organisatie biedt in Tiel en Kerk-Avezaath werk als dagbesteding en heeft twee locaties voor begeleid wonen in het centrum van Tiel. Een derde woonlocatie, bij zorgboerderij Thedinghsweert, zit in de pen en wordt opgezet bij voldoende belangstelling.

Corien Remijn