• Carlo en Tamara van Baaren kunnen er nog niet over uit dat ze, dankzij zóveel meelevende mensen, het geld voor de rolstoelbus al bij elkaar hebben.
• Carlo en Tamara van Baaren kunnen er nog niet over uit dat ze, dankzij zóveel meelevende mensen, het geld voor de rolstoelbus al bij elkaar hebben. Foto: Rob Zantinge

‘De rolstoelbus is al besteld’

Algemeen

LIENDEN • Een kleine twee maanden geleden deden Carlo en Tamara van Baaren uit Lienden in deze krant hun verhaal. Ze hebben twee hele zieke kinderen en hadden veel geld nodig voor een aangepaste rolstoelbus. Het verhaal maakte veel reacties los. Het voor de bus benodigde bedrag, 38.000 euro, is inmiddels ruimschoots gehaald. De bus is zelfs al besteld. Het Liendense stel is de talloze gulle gevers dan ook enorm dankbaar.

De crowdfunding-actie leverde ook in de eerste dagen al veel geld op. “Dankzij kennissen, familie, zakenrelaties én een flinke donatie via mijn werk”, vertelt Carlo. “We hadden onze actie ‘s avonds online gezet en na een dag hadden we al 10.000 euro bij elkaar. Veel vrienden zeiden: Eindelijk kunnen we jullie helpen. En zo is het balletje gaan rollen.”
En zo had had stel in een mum van tijd al zo’n 25.000 euro bij elkaar, een prachtig begin. Het benodigde bedrag was er echter nog lang niet, maar een oud-collega van Carlo’s vader - Tielenaar Klaas Koelemeijer - besloot de redactie van Het Kontakt in te schakelen.

Nieuwe mensen
“Daardoor bereikten we veel nieuwe mensen”, aldus Carlo en Tamara. “Toen de krant uitkwam, kregen we er meteen 1000 euro bij. En uit de buurt kregen we ook reacties, zo van: ik wist het niet. Hier in Lienden hebben de wat ouderen niet allemaal Facebook, dus die lazen in de krant wat er aan de hand was.” Het zou volgens Tamara en Carlo erg lastig worden om de laatste 10.000 euro binnen te halen.

Heel bijzonder
“Maar op de vrijdagavond voor Pinksteren ging om half negen de deurbel en stond er een oudere dame met een stok voor onze deur”, vertelt Carlo. “Ik deed open en ze duwde zo een envelop in m’n vingers. Ze was ook meteen weer weg, want ze wilde er verder niks van weten. Heel bijzonder, want dankzij haar hadden we het laatste benodigde geld ook binnen.”
Carlo en Tamara hebben de bus - een Ford - inmiddels besteld, bij Gerritse in Tiel. “We zijn met de Ford-dealer gaan praten en hebben de meest praktische bus samengesteld. De verkoper wist precies welke opties er allemaal waren. We wilden bijvoorbeeld aan beide kanten van de bus een schuifdeur en we hadden ook een 220 volt-aansluiting nodig, zodat we een voedingspomp kunnen aansluiten. En de ramen aan de achterzijde worden geblindeerd, zodat Carina en Annemijn niet overprikkeld raken door de zon. De bus krijgt een achteruitrijcamera en we hebben ook nog korting gekregen, heel bijzonder.” Carlo en Tamara hebben allebei een auto, maar de kleinste - een knalgele Opel Corsa - gaat de deur uit zodra de aangepaste bus er is.
Tamara en Carlo kunnen nog niet helemaal bevatten dat is uitgekomen wat zij heel graag wilden. “We zijn iedereen er dan ook heel erg dankbaar voor”, aldus het jonge stel. “Van tevoren weet je nooit hoe het loopt, voor hetzelfde geld was het een flop geworden.”

Gesprek met de gemeente
De nieuwe bus wordt vermoedelijk in februari 2023 geleverd. Carlo en Tamara praten nog met de gemeente Buren over een vergoeding voor het inrichten van de speciale rolstoelbus en dat heeft nog wat tijd nodig. “Maar de offerte van het bedrijf dat de aanpassingen gaat realiseren hebben we en zó gaat het worden”, zegt Carlo heel beslist. “Volgende week hebben we weer een gesprek met de gemeente, over de aanpassingen in onze woning. Dan zal de bus ook weer aan de orde komen. De offerte hebben ze ook. Overigens had de gemeente niet verwacht dat we het bedrag zo snel bij elkaar zouden hebben. We hebben over het geld drie maanden gedaan en staan bij www.gofundme.com in de top-drie van crowdfunding-acties.”

“Dit hadden we nooit durven dromen”, aldus Carlo en Tamara. “Eindelijk kunnen we straks weer iets ondernemen, er valt een last van onze schouders. Toch mooi dat het in deze tijd zo is gegaan. Zo zie je maar weer dat de mensen écht niet zo slecht zijn.”
“En ook ‘t feit dat mensen hier uit het dorp, ook waar je het niet van verwacht, zeggen: we weten dat het goed terechtkomt, we weten wie Van Baaren is, dus dat doen we graag; dat ontroert je wel.”

Rob Zantinge