Stinus van Wakeren voert de alpaca's Bart, Woody en Kuzco wat knapperige brokjes.
Stinus van Wakeren voert de alpaca's Bart, Woody en Kuzco wat knapperige brokjes. Foto: Rob Zantinge

Fotoboek over zestig jaar hertenkamp

Algemeen

TIEL • Hoewel er fazanten, pauwen, cavia’s, konijnen, alpaca’s, herten, geiten, een ezel en allerlei andere dieren rondhuppelen, staat het dierenparkje aan de Nieuwe Tielseweg vooral nog bekend als het hertenkamp. Logisch, want het werd in 1963 door de Oranjevereniging als Juliana Hertenkamp geschonken aan de gemeente Tiel. Volgend jaar, op 30 april, bestaat het park - dat jaarlijks zo’n 15.000 bezoekers ontvangt - zestig jaar. Reden voor de Stichting Hertenkamp Tiel om een fotoboek uit te brengen. En dat gaat níet zonder hulp.

Het Hertenkamp-bestuur is dan ook op zoek naar inwoners van Tiel en omgeving die oude foto’s hebben die mogen worden gebruikt voor het samenstellen van het fotoboek.
Stinus van Wakeren is voorzitter van het stichtingsbestuur, dat uit zes mensen bestaat. Tom van der Klaauw beheert het park al 22 jaar. Van Wakeren vertelt graag wat over de geschiedenis. “Het park dreigde door bezuinigingen te verdwijnen en toen heeft een groep Tielenaren de Stichting Hertenkamp opgericht. Die zijn erin geslaagd het te behouden”, aldus Van Wakeren, die zich als voorzitter hoofdzakelijk bezighoudt met het generen van fondsen. “In 1988 werd het park door de gemeente officieel overgedragen aan de stichting. Toen is afgesproken dat wij een jaarlijkse bijdrage krijgen. Financieel wordt het park ook in stand gehouden door de donatie van de gemeente, door financiële bijdragen van sponsors, donateurs enzovoorts.”
Er is samenwerking met ‘s HeerenLoo Zorggroep en ‘gewoon speciale’ school De Cambier. Cliënten binnen de zorggroep verzorgen, als dagbesteding, de dieren en ‘t park.

Smit en Bouwhuis
Voor het fotoboek heeft de stichting contact met Emile Smit. Daarnaast met fotograaf Jan Bouwhuis. “Hij gaat ons een heleboel foto’s ter beschikking stellen”, aldus Van Wakeren. “Ook hebben we een stuk of acht Cd-roms met foto’s van allerlei bestuursleden, dus daar hebben we een heleboel foto’s uitgehaald. En we wilden eigenlijk een oproep doen aan de Tielse bevolking voor mooie, leuke foto’s. Ik wil ze inscannen en de mensen krijgen ze gegarandeerd terug als ik hun naam en adres heb. De foto’s mailen mag ook. Emile maakt er vervolgens de teksten bij.”
Het fotoboek op A5-formaat van zo’n negentig pagina’s verschijnt in 2023 op 30 april, vroeger dé datum voor Koninginnedag. “We beginnen het boek met de opening van het park, daar hebben we ook nog wat foto’s van gevonden. Verder komen er foto’s in van het park door de jaren heen”, aldus Van Wakeren, die vijf jaar deel uitmaakt van het stichtingsbestuur. “Ik heb tot mijn grote verrassing zelf nog wat foto’s gevonden van dat we, net buiten het park, een alligator in de stadsgracht hebben gehad. Het beest is uiteindelijk wel gevangen. Daarnaast komen er foto’s in van het vijf- en het tienjarig bestaan.”

Alle zeilen bijzetten
Het paviljoen in het dierenparkje werd vroeger regelmatig verhuurd. Vanwege het landelijke alcoholbeleid mocht dat op een gegeven moment niet meer. “En dat scheelde ontzettend veel geld”, aldus Stinus van Wakeren. “Wij moeten nu dus alle zeilen bijzetten om het park draaiend te houden, zeker nu met de prijsstijgingen. Het is pittig, maar het lukt tot nu toe met hangen en wurgen.” De afgelopen tijd is in het dierenpark, met een donatie van de gemeente Tiel, donaties van grote fondsen én van het Burgerweeshuis, tachtig procent van het hekwerk opgeknapt. “Ook onze buurman, de gebroeders Van Herwijnen, heeft een leuke sponsoring gedaan”, aldus Van Wakeren. “En we hebben een paardenstal gerealiseerd, alle stalletjes zijn inmiddels opgeknapt en nu moet het straatwerk nog worden vervangen. We hebben een deel al gerepareerd met hulp van mensen die dat vrijwillig voor ons gedaan hebben. Binnenkort willen we het asfalt in het park vervangen door klinkers, maar de kosten hiervan zijn 75.000 euro.”

Dependence Vrijthof
Naast het dierenpark aan de Nieuwe Tielseweg is er een dependence bij verpleeghuis Vrijthof. In samenwerking met de Vrienden van het Vrijthof wordt daar op een derde weitje een nieuw mini-dierenparkje gerealiseerd. “We hebben daar inmiddels diverse besprekingen over gehad”, zegt Van Wakeren. “Er komen alpaca’s te lopen en er komt een mooie stal in, in de vorm van een hooiberg. Daar zijn de plannen ver voor gevorderd, maar het kan nog wel twee jaar duren voor het zover is.”
Foto’s ten behoeve van het fotoboek kunnen worden gestuurd naar S. van Wakeren, Drumptselaan 85, 4003 HC in Tiel. Wie de foto’s terug wilt hebben, dient het retouradres erbij te vermelden. Foto’s kunnen via info@hertenkamptiel.nl ook digitaal worden aangeleverd.

Rob Zantinge